Hämeenlinnan Pallokerho (jalkapallo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeenlinnan Pallokerho
Koko nimi Hämeenlinnan Pallokerho
Lempinimet Kerho
Perustettu 10. joulukuuta 1929
Kaupunki Hämeenlinna
Kenttä Kaurialan kenttä
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Hämeenlinnan Pallokerho oli hämeenlinnalainen vuosina 1929–1991 vaikuttanut jalkapalloseura. Jalkapallo oli usean lajin seurana aiemmin tunnetun Pallokerhon ohjelmassa heti perustamisvuodesta alkaen. Miesten tasolla joukkueen historia päättyi syksyyn 1991, kun HPK ja Pallo-Kärpät yhdistyivät FC Hämeenlinnaksi. Junioriseurana HPK jatkoi vielä vuoteen 1999 asti, jolloin kaupungin seurat muodostivat Hämeenlinnan Jalkapalloseuran.

Seuran historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HPK perustettiin loppuvuodesta 1929, kun kaupunkiin haluttiin perustaa jääpalloseura. Perustavan kokouksen aikana tuli myös ilmi, että seuran ainoaksi lajiksi ei jää vain jääpallo, vaan jalkapallo ja jääkiekko päätettiin ottaa heti mukaan ohjelmistoon. Alkuvuosina menestys ei ollut kovin kaksista, mutta siitä huolimatta HPK nousi kaupungin johtavaksi jalkapalloseuraksi jo 1930-luvun puolivälissä, jollaisena se pysyikin FC Hämeenlinnan perustamiseen saakka.

HPK:n jalkapallon parhaimmat hetket koettiin heti sotien jälkeen, kun joukkue nousi unkarilaisen Janosz Nagyn johdolla Suomensarjaan. HPK pelasikin vuosikaudet Suomensarjaa, väliin Maakuntasarjasta vauhtia hakien, kunnes 1970-luvulla seura vajosi alasarjoihin. Viimeisen kerran HPK oli taistelemassa noususta ylemmille sarjaportaille vuonna 1984, kun joukkue hävisi 1. divisioonan karsinnoissa Myllykosken Palloa vastaan. 1990-luvun alussa HPK:n edustusjalkapalloilun taloustilanne oli niin surkeassa kunnossa, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäi yhdistyminen paikalliskilpailija Pallo-Kärppien kanssa, mikä johtikin FC Hämeenlinnan perustamiseen syksyllä 1991.

HPK:n historian suurimpiin hetkiin kuuluu hämeenlinnalaisen Harri Järven nousu maajoukkueeseen kaudella 1964. Järvi tekikin Olympiastadionilla pelatussa ottelussa Ruotsia vastaan ottelun ainoan maalin, kun Suomi voitti Ruotsin 15 551 katsojan edessä 2. elokuuta 1964.

HPK:n yleisöennätys on 1 192 katsojaa 1. divisioonan karsintaottelusta MyPaa vastaan vuonna 1984.

Entisiä pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvän Pelin Kerho - Timo Lainesalo, 1989