Häiveteknologia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sea Shadow (IX-529) on Yhdysvaltain laivaston häiveteknologian tutkimista varten rakentama alus.

Häiveteknologia (engl. stealth) tarkoitettaa teknologiaa, jolla pyritään kätkemään haluttu kohde taustaansa sitä etsiviltä ja tunnistamaan pyrkiviltä sensoreilta. Yleisimmin häivemenetelminä käytetään kohteen muotoilua ja erilaisia absorptiomateriaaleja.

Muotoilun avulla pyritään sirottamaan tutkasta kohteeseen suunnattu säteily lähettäjästä poispäin. Tutkalla vaikeasti havaittavissa lentokoneissa ohjukset, pommit ja lisäpolttoainesäiliöt on sijoitettu koneen sisään luukuilla suojattuun ruumaan, jotta ne eivät heijastaisi tutkan signaaleja. Lisäksi kohteen muita herätteitä vihollissuunnassa, kuten lämpösäteilyä, voidaan pienentää muotoilulla.

Absorboivat materiaalit muuntavat tutkan lähettämän sähkömagneettisen säteilyn lämmöksi. Resonoivilla materiaaleilla pyritään saamaan pinnoitteesta ja suojattavan kohteen pinnasta heijastuvat sähkömagneettiset kentät kumoamaan toisensa. Dispersiiviset materiaalit aiheuttavat kohteesta siroavan aallon dispersiota. Nykyisin häiveteknologian avulla kohde yritetään sulauttaa taustaansa yhä laajemman spektrin alueella.

Häiveteknologia on ideana vanha, sillä armeijat ovat pyrkineet jo kauan maastoutumaan ja piiloutumaan viholliselta. Häiveteknologiaan alettiin todella perehtyä sukellusveneissä, jotka on muotoiltu ja pinnoitettu siten, että niitä olisi mahdollisimman vaikea havaita kuuntelemalla. Häiveteknologia liitetään nykyisin osaksi kaikkia asejärjestelmiä lentokoneista laivoihin ja panssarivaunuihin. Lähes kaikki uudet asejärjestelmät hyödyntävät sitä jossain muodossa. Häivetekniikka on muodostunut yhdeksi tärkeimmäksi suunnittelukriteeriksi suunniteltaessa uusia ja päivitettäessä vanhoja asejärjestelmiä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen B-2 Spirit -pommikoneiden suorituskyvystä ja aerodynamiikasta on tingitty, jotta koneen herätteitä saataisiin pienennetyksi.

Horten Ho 229 oli ensimmäinen lentokone, jolla oli stealth-ominaisuuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]