Gyllene Tider

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gyllene Tiderin jäsenet lehdistötilaisuudessa vuonna 2004. Vasemmalta oikealle Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon, Per Gessle ja Micke ”Syd” Andersson.

Gyllene Tider (GT) on ruotsalainen popyhtye[1], joka perustettiin vuonna 1977. Yhtye on tunnettu Skandinaviassa erityisesti hitistään ”Sommartider”, jota soitetaan radioissa usein loppukeväisin ja alkukesästä. Yhtyeen kappaleille on ominaista tarttuvat kertosäkeet ja kepeät sanoitukset.kenen mukaan?

Vuonna 1977 Per Gessle tapasi Mats Perssonin, joka oli tuohon aikaan Audiovisuellt Angrepp -yhtyeen jäsen. He päättivät perustaa duon, Grape Rockin. Myöhemmin siihen liittyivät Micke Andersson, Anders Herrlin ja Göran Fritzon, jolloin kvintetti oli syntynyt. Nimeksi he vaihtoivat Gyllene Tider.

Vuonna 1978 yhtyeestä oli jo tullut paikallinen kuuluisuus Halmstadissa, jossa he olivat pitäneet joulukonsertteja. Gyllene Tider julkaisi vinyylilevyn nimeltä Billy, joka myi noin 900 kappaletta. Yhtye saavutti Ruotsissa suuren suosion vuonna 1980, kun pitkäsoitto Gyllene Tider julkaistiin. Suurin hitti levyltä oli "Flickorna på TV2". Toinen albumi, Moderna Tider, julkaistiin vuonna 1981 ja myös se menestyi hyvin. Sitä täydensi suuri keikkakiertue, jonka yhtye teki Ruotsissa. Seuraavana vuonna julkaistiin kolmas pitkäsoitto, Puls, joka sisälsi yhtyeen suurimman hitin "Sommartider" ja "Flickan i en Cole-Porter-sång".

Yhtye yritti lyödä itsensä läpi Amerikan markkinoilla, missä he julkaisivat Roxetten nimen alla albumin Heartland, mutta yritys epäonnistui ja albumin myyntiluvuksi jäi noin 8 000 kappaletta. Gyllene Tider hajosi virallisesti vuonna 1985. Seuraavina vuosina julkaistiin muutamia kokoelmalevyjä ja yhtye kokosikin rivinsä joidenkin keikkakiertueiden ajaksi, joista suosituin oli comeback-kiertue Återtåget vuonna 1996.

Vuonna 2004 Gyllene Tider julkaisi 25-vuotispäivänsä kunniaksi uuden albumin ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen ja lähti suurelle kesäkiertueelle, joka kesti heinäkuusta elokuuhun. Keikkakiertue, jota kutsuttiin nimellä GT25, oli suuri menestys, sillä ihmiset saapuivat suurin joukoin keikoille ympäri Ruotsia. Esimerkiksi Ullevi-stadionille Göteborgiin kokoontui lähes 60 000 fania seuraamaan livekonserttia.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]