Guzów

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palatsi ja kirkko Guzówissa.

Guzów on kylä Keski-Puolassa. Se sijaitsee Masovian voivodikunnassa olevassa Wiskitkin kunnassa. Se kuului vuosina 1975–1998 Skierniewicen voivodikuntaan.

Vuodesta 1765 Guzówin ja sen lähiseudun omisti Andrzej Ogiński. 1700-luvulla se joutui Feliks Łubieńskin omistukseen. Vuonna 1856 koko kiinteistö myytiin huutokaupassa Feliks Sobańskille. Guzówin alue palatseineen oli Sobańskien omistuksessa vuoteen 1944, jolloin se liitettiin kansallisomaisuuteen.

Valtiomies, kapinallinen ja säveltäjä Michał Kleofas Ogiński syntyi Guzówissa.

Palatsi ja puutarha

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrzej Ogiński rakennutti Guzówiin upean tiilisen kartanorakennuksen. 1800-luvun jälkipuoliskolla Feliks Sobańskin määräyksestä arkkitehti Władysław Hirschel kunnosti kartanorakennuksen palatsiksi ranskalaisten Loirejoen laakson linnojen esikuvan mukaan. Palatsin ympärille tehtiin maisemapuutarha, jonka suunnittelivat Walerian Kronenberg ja Franciszek Szanior.

Ensimmäisen maailmansodan aikana palatsi oli sairaalana rintaman lähellä, ja se ja puutarha vaurioituivat. Maailmansotien välisenä aikana ne kunnostettiin, mutta toisen maailmansodan aikana palatsin sisustus ja huonekalut ryöstettiin. Vuonna 1944 palatsi liitettiin kansallisomaisuuteen. Sodan jälkeen sitä käytettiin sokeritehtaan työläisten asuntona. Sobańskin suku sai palatsin takaisin 1992.

Palatsi on yhä huonossa kunnossa vuosikausien rappion jälkeen, samoin puutarha, joka on villiintynyt. Palatsin vanha kappeli, joka nykyisin on Pyhän Valoisin Felixin kirkko, on ainoa kunnostettu osa pienen puutarhaosuuden ohella.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]