Gustave (krokotiili)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustave on Burundissa havaittu suuri urosniilinkrokotiili. Se on pahamaineinen ihmissyöjä, ja sen väitetään tappaneen yli 300 ihmistä Ruzizi-joella ja Tanganjikajärven pohjoisosissa. Sillä on miltei myyttinen maine, ja paikalliset pelkäävät sitä suuresti.

Gustaven nimesi herpetologi Patrice Faye, joka on tutkinut sitä 1990-luvulta lähtien. Suurin osa Gustaveen liittyvistä tiedoista on peräisin vuoden 2004 dokumentista Capturing the Killer Croc. Dokumentissa tutkitaan Gustavea ja yritetään saada se kiinni. Myös vuonna 2007 valmistunut yhdysvaltalainen kauhuelokuva Primeval on kertovinaan Gustavesta.

Viimeisin varmistettu havainto on vuodelta 2008. Gustaven nykytilanteesta ei ole varmaa tietoa, mutta ennenkin tappojen välissä on saattanut kulua useita vuosia.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gustaven tarkkaa pituutta tai painoa ei tiedetä. Vuonna 2002 todettiin, että se saattaa olla helposti yli 6 metriä pitkä ja painaa yli tuhat kiloa. Gustavea on väitetty jopa yli 7,5 metriä pitkäksi. Tällöin se olisi suurin koskaan elänyt krokotiili. Ensin se arvioitiin mahtavan kokonsa perusteella iältään vähintään satavuotiaaksi, mutta Gustaven avatessa kitansa sillä oli kaikki hampaat tallella. Liki satavuotiaan krokotiilin pitäisi olla "miltei hampaaton", joten Gustave arvioitiin noin 60-vuotiaaksi, ja täten se kasvaa yhä.

Gustavella on kehossaan kolme luodinjälkeä. Näiden jälkien alkuperää ei tiedetä. Gustavea tutkineet tiedemiehet ja herpetologit väittävät, että sen epätavallinen koko estää sitä metsästämästä lajilleen normaaleja saaliita, kuten seeproja ja antilooppeja, joten se sen sijaan saalistaa ihmisiä ja jopa virtahepoja, joita krokotiilit yleensä karttavat. Gustaven sanotaan usein jättävän ihmisuhrinsa syömättä, ihan kuin se tappaisi huvikseen. Tämä saattaa selittyä sillä, että krokotiilit pystyvät olemaan kuukausia syömättä, joten syötävän saaliin valinnassa on valinnanvaraa.