Gruen kirkkopalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gruen kirkkopalo
Päivämäärä 26. toukokuuta 1822
Tapahtumapaikka Gruen kirkko, Grue, Norja
Kuolleita 113–117

Gruen kirkkopalo tapahtui Norjan Gruessa 26. toukokuuta 1822, kun Gruen kirkossa syttyi tulipalo kesken messun. Palossa kuoli 113 (joidenkin lähteiden mukaan 116 tai 117) henkilöä.

Palo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko oli helluntain vuoksi täynnä: siellä oli palon syttyessä 500–600 ihmistä.[1] Palo sai alkunsa kirkon ulkoseinästä ja levisi pian sen sisälle. 10–15 minuutin kuluttua kirkko oli ilmiliekeissä, ja se paloi maan tasalle.

Evakuointia vaikeuttivat kirkon sisään aukeavat ovet. Palon levittyä kirkon sisään siellä syntyi paniikki, joka osaltaan haittasi evakuointia. Palossa kuolleista vain seitsemän oli miehiä. Lapsia kuoli ainakin 45. Paljon ihmisiä jäi loukkuun portaisiin, jotka johtivat parville, jossa yleensä istuivat naimattomat naiset. Rakennuksesta ulos päässeet yrittivät pitää ovia auki auttaakseen muita, mutta tulipalon kuumuuden ja ihmismassan aiheuttaman paineen vuoksi tämä oli vaikeaa. Palon uhreista voitiin tunnistaa vain vouti Dines Guldberg Høegh sapelinsa perusteella.[1]

Palon syy ei koskaan selvinnyt. Erään teorian mukaan palon sytytti kynttilöiden sytyttämistä varten kirkkoon tuoduista kekäleistä lähtenyt kipinä. Toisen teorian mukaan palon aiheutti joku, joka kokeili polttolasia kirkon ulkopuolella.

Gruen kirkkopalon seurauksena Norjassa säädettiin seuraavana vuonna laki, jonka mukaan kaikkien julkisten rakennusten ovien tuli aueta ulospäin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Joswig, Rebekka: 1822: Da 113 brant inne under pinsegudstjenesten 29.5.2009. Vårt land. Viitattu 23.6.2016. (norjaksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Grue Church fire