Groasis Waterboxx

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Groasis Waterboxx on hollantilaisen puutarhurin Pieter Hoffin suunnittelema polypropeenista valmistettu vedenkeruuastia kasvien kasvattamiseen joko siemenestä tai istukastaimesta erittäin kuivissa olosuhteissa. Keksintö voitti Popular Science -aikakauslehden vuoden 2010 palkinnon parhaasta innovaatiosta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajat maa-alueet ovat liian kuivia, jotta istutetut puuntaimet voisivat menestyksellisesti kasvaa niillä. Sillä vaikka pohjavettä olisikin saatavilla on se usein liian syvällä maaperässä vastaistutetun puuntaimen juurille.

Muotoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waterboxx on polypropeeninen kannellinen saavi, jonka keskellä on tunneli kahdelle kasvatettavalle taimelle. Saavin pohjassa on "sydänlanka", josta maaperä saa hitaasti kosteutta kapillaari-ilmiön avulla saavin sisältämästä vesisäiliöstä. Astian suunnittelun pohjana on matkia luonnon tapaa kylvää kasvien siemeniä lintujen jätösten suojaavan vaikutuksen avulla.

Toimintaperiaatteen testaamiseen ja suunnitteluun prototyyppeineen on vuoteen 2010 mennessä käytetty yli 7,1 miljoonaa dollaria ja seitsemän vuotta aikaa.

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaperään kaivetaan kuoppa, joko koneella tai käsin. Kaksi siementä istutetaan kaivetun kuopan pohjalle astiaan kuuluvan pahvisen asettimen avulla. Asetin jää vesiastian alle suojaamaan maaperää haihtumiselta. Sydänlanka asetetaan astian pohjassa olevaan läpivientiaukkoon, jonka jälkeen asetetaan waterboxx kuopan pohjalle siten, että istutetut siemenet jäävät tunnelin kohdalle ja sydänlanka tunnelin suuntaisesti pahvisen asettimen sivulle. Täytetään waterboxx vedellä ja suljetaan täytössä käytetty aukko ylitäytön ulospäästävällä tulpalla sekä asetetaan veden haihtumista estävät valumisveden suppilot niille kuuluville paikoilleen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Astia toimii kasvin "hautomona", suojaten juuri istutettua kasvin itua ja maaperää sen ympärillä auringon paahteelta päivällä ja kylmyydeltä yöllä. Taimen kasvamisen alkuun pääsemiseksi astian sisältä kulkeutuu sydänlankaa myöten niukasti vettä astian alla olevaan maaperään. Astian kansi on muotoiltu keräämään sadeveden ja yöllä sen pintaan tiivistyvän kosteuden, jotka varastoidaan astiaan. Vedellä täytetty astia laskee pienen määrän, n. 50 ml vettä vuorokaudessa, sydänlankaa myöten kasvin juurien kehittämiseksi. Veden pienellä määrällä ohjataan kasvin juuria etsimään pohjavettä, estäen kuitenkin kasvia kuolemasta kuivuuteen ennen pohjaveteen yltämistä. Astia toimii myös maaperän pinnan kuivumista haihtumalla estävänä suojana taimen välittömässä läheisyydessä sekä suojana eläimien varalta. Sekä maaperän lämpötila ja kosteus pysyvät astian vaikutusalueella vakaampina kuin sen ulkopuolella.

Käyttökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteen toimivuutta aavikko-olosuhteissa on testattu yli kolme vuotta Oujdan yliopistolla Marokossa, missä lähes 90% waterboxin avulla istutetuista kasvien taimista selviytyi verrokkiryhmän noin 10% selviytymiseen verrattuna. Kuivien ja kuumien alueiden lisäksi laitteen soveltuvuutta taimien istutukseen on testattu viinitarhoissa sekä kylmissä vuoristo olosuhteissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]