Grimaldi (Kuun kraatteri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grimaldin ja Ricciolin kraatterit.

Grimaldi on suuri kraatteri Kuun länsireunalla. Sijaintinsa vuoksi se näyttää Maasta katsottuna hyvin soikealta. Kraatterin reunavalli on hyvin kulunut. Kraatterin sisus on muinaisen laavan täyttämä, tasainen ja hyvin tumma. Kraatterin sisimmän vallin läpimitta on 173,49 kilometriä,[1] koko kraatterin läpimitta 222 kilometriä. Jotkut reunahuiput nousevat kahden kilometrin korkeuteen. Kraatterin syvyys on 2,7 kilometriä. Kraatteri sijaitsee koordinaateissa 5,2° S, 68,6° W.

Grimaldista kaakkoon on halkeamaverkosto Rimae Grimaldi ja luoteeseen Rimae Riccioli. Ne ovat niin sanottuja ”rillejä”, nopeasti virranneen laavan synnyttämiä romahtaneita laavatunneleita.

Grimaldi tunnetaan yhtenä niistä kraattereista, joissa väitetään nähdyn tavallista useammin Kuun lyhytkestoisia ilmiöitä eli TLP:itä. Grimaldissa on nähty utuja, outoja värejä ja valonvälähdyksiä. Jopa spektroskoopilla on havaittu kaasun purkautumista alueella.

Kuuta kiertäneiden avaruusluotainten ratamuutosten perusteella Grimaldin alla on havaittu olevan maskoni, massakeskittymä.

Kraatteri on nimetty italialaisen tähtitieteilijän Francesco Maria Grimaldin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Grimaldi Planetary Names. Viitattu 18.10.2015. (englanniksi)