Grammen kone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kampikäyttöinen laboratoriokokeisiin suunniteltu Grammen kone

Grammen kone, Grammen kehä, Grammen magneetto, tai Grammen dynamo on ensimmäinen teollisuudessa laajemmin käytetty tasavirtageneraattori, joka on nimetty belgialaisen keksijänsä Zénobe Grammen mukaan. Grammen kone voi toimia sekä tasavirtaa kehittävänä generaattorina että sähkömoottorina.

Grammen kone Musée de l'électricité de Bourgognessa.

Michael Faradayn esiteltyä sähköilmiöitä koskevat lakinsa sähkögeneraattoreiden kehitystä tehtiin monella taholla. Tulokset olivat hyötysuhteen osalta niin heikkoja, että taloudellista toimintaa ei juuri syntynyt. Vuonna 1860 A. Pacinott esitteli rengasankkurin, jota Gramme sitten paransi.

Grammen generaattori esiteltiin 1871 Pariisissa. Tätä tehokkaaksi osoittautunutta generaattoria alettiin heti valmistaa. Vuonna 1872 Siemens julkisti oman generaattorinsa, jota kutsuttiin rumpugeneraattoriksi. Rumpurakenteella saatiin käämivyyhtien molemmat sivut hyötykäyttöön. Vuonna 1873 Gramme esitteli dynamoitaan teollisuusnäyttelyssä Wienissä. Hänen apulaisensa H. Fontaine yhdisti vahingossa kahden dynamon johdot toisiinsa. Kun höyrykone alkoi pyörittää toista dynamoa, toinenkin lähti pyörimään. Gramme ymmärsi tämän vahingon seurausten merkityksen: dynamosta oli tullut moottori, joka oli silloisia moottoreita tehokkaampi. Jo samassa näyttelyssä hän hyödynsi tätä esittelemällä dynamo-moottoriparia siten, että dynamo oli kahden kilometrin päässä pientä vesiputousta pyörittävästä moottorista. Gramme pystyi esittelemään sekä tehokkaan sähkömoottorin että sähkönsiirron kauempaa. Tätä pidetään käytännöllisen sähkötekniikan alkuna.[1] [2] [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaline, Eric: 50 konetta, jotka muuttivat maailmaa, s. 45. Vantaa: Moreeni, 2012. ISBN 978-952-254-160-4.
  2. 1 Sähkötekniikan historiaa (Sähkötekniikan kurssin historiaosuus) Opintomoniste. Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Arkistoitu 30.12.2013. Viitattu 29.12.2013.
  3. Tietosanakirja, sähkökone palstat 863-4 1909–1922. (Project Runeberg). Viitattu 29.12.2013.

Asiasta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]