Grace Drummond-Hay

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grace Marguerite Lethbridge.

Grace Marguerite, Lady Hay Drummond-Hay (o.s. Lethbridge, 1. syyskuuta 1895 Liverpool, Englanti12. helmikuuta 1946 Manhattan, Yhdysvallat) oli brittiläinen toimittaja, joka lensi ensimmäisenä naisena zeppeliinillä maailman ympäri. Vaikka hän ei ei itse ollut lentäjä, hän edisti lentämiseen liittyvää hohtoa ja yleistä tietämystä lentoseikkailuistaan kirjoittamalla matkastaan artikkeleita yhdysvaltalaisiin sanomalehtiin 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gracie Lethbridge oli Sidney Thomas Lethbridgen ja hänen vaimonsa Grace Emily (o.s. Willis) Lethbridgen tytär. Hän oli 25-vuotias, kun hän vuonna 1920 meni naimisiin Robert Hay Drummond-Hayn (1846–1925) kanssa, joka oli häntä lähes 50 vuotta vanhempi.[1] Tangierissa Marokossa syntynyt Drummond-Hay oli ollut Britannian pääkonsuli vuosien ajan Beirutissa Libanonissa. Drummond-Hay oli aiemmin ollut naimisissa Euphemia Katrina Willis Flemmingin kanssa, ja avioliitosta oli syntynyt neljä lasta. Lapset olivat huomattavasti vanhempia kuin heidän uusi äitipuolensa, vanhin peräti 15 vuotta vanhempi. Kuuden vuoden avioliiton jälkeen Robert Hay Drummond-Hay kuoli.[1] Grace Drummond Hay oli silloin 31-vuotias. Leskeksi jäänyt nuori aatelisrouva asui huoneistossaan Lontoossa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittajat kuvattiin ennen heidän nousemistaan Graf Zeppeliniin, vasemmalta oikealle: Karl von Wiegand, Grace Drummond-Hay, Rolf Brand ja Robert Hartmann.

Grace Drummond-Hay oli kirjoittanut artikkeleita englantilaisiin lehtiin, muun muassa The Sphereen, ja 1920-luvun lopulla hän työskenteli William Randolph Hearstin lehdille. Tähtitoimittajana hän kirjoitti artikkeleita The Chicago Herald and Examinerille vuonna 1928 Zeppelinin ensimmäiseltä siviililennolta Atlantin yli.

Ilma-alus LZ 127 Graf Zeppelin lensi ensimmäisenä myös maailman ympäri 1929. Elokuussa 1929 tehty matka alkoi Lakehurstista New Jerseysta ja päättyi sinne kolmen viikon kuluttua. Matkan varrella oli pysähdytty muun muassa Saksassa Friedrichshafenissa, Tokiossa ja Los Angelesissa.[2] Sen oli luvattu käyvän myös Moskovassa, mutta matka suuntautuikin suoraan yli Siperian – sään vuoksi, kuten sanottiin.[3] Lady Drummond-Hay, kuten häntä tavattiin nimittää, oli ainoa naismatkustaja. Matkaseurueeseen kuului australialainen tutkimusmatkailija George Hubert Wilkins,[2] yhdysvaltalainen monimiljonääri William B. Leeds,[2], Yhdysvaltojen laivaston komentaja Charles Emery Rosendahl,[2] laivaston tarkkailija Jack C. Richardson,[2] maineikas yhdysvaltalainen Hearstin kirjeenvaihtaja Karl von Wiegand,[2] Hearstin valokuvaaja Robert Hartman,[2] espanjalaisten lehtien kirjeenvaihtaja Joachim Rickard,[2] saksalainen kirjeenvaihtaja Heinz von Eschwege-Lichbert,[2] ja lääkäri Geronimo Megias, joka oli Espanjan kuninkaan Alfonso XIII:n henkilääkäri. Aluksen kapteeni oli Hugo Eckener. Lady Drummond-Haysta tuli tähti, kun hän saapui New Yorkiin, ja hän uransa vakiintui seuraavaksi vuosikymmeneksi.

Drummond-Hay työskenteli sotavyöhykkeillä, kuten Abessiniassa (Etiopia) ja ulkomaankirjeenvaihtajana Mantšuriassa (Kiina). Hän teki tiivistä yhteistyötä kollegansa Karl H. von Wiegandin kanssa. Drummond-Hayta kehuttiin poikkeuksellisen kauniiksi ja älykkääksi, samoin hänen artikkeleitaan ylistettiin, ja hänestä tuli aikansa tunnettu ja arvostettu toimittaja. Haudattaessa hänellä oli yllään Etiopian keisarin Haile Selassien lahjoittamia arvokkaita koruja.

Viime vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Drummond-Hay ja Karl H. von Wiegand olivat internoituina japanilaisella leirilllä Manilassa Filippiineillä.[4] Kun he vapautuivat 1945, Drummond-Hay oli hyvin sairas. He palasivat Yhdysvaltoihin, mutta lady Drummond-Hay kuoli New Yorkissa sydänveritulppaan.[4] Tuhkauksen jälkeen hänen elinikäinen ystävänsä Karl von Wiegand vei tuhkan Britanniaan.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1920-luvun ja 1930-luvun alun tähden Drummond-Hayn maine on hiipunut. Hänet mainitaan useissa kirjoissa, joissa kerrotaan Zeppelinin lentojen historiasta, mutta elämäkertaa hänestä ei ole kirjoitettu. Sen sijaan hollantilainen Ditteke Mensink on tehnyt Zeppelin-matkasta puolitoistatuntisen dokumentin Hyvästi, rakkaani (Vaarwel, 2009) jonka aineistona on muun muassa Drummond-Hayn päiväkirja ja alkuperäistä kuva-aineistoa.[3][5] Dokumentti on palkittu Alankomaiden elokuvajuhlilla 2010 Gouden Kalf -palkinnolla parhaana dokumenttina.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thepeerage.com. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i Los Angeles to Lakehurst. Time 9.9.1929. (englanniksi)
  3. a b Virtanen, Leena: Romantiikkaa ja politiikkaa ilmassa. Helsingin Sanomat 17.12.2010, s. D 9.
  4. a b Time. 25.2.1946. (englanniksi)
  5. Filmenova-z.de.
  6. Vaarwel.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Grace Drummond-Hay.