Goosebumps (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Goosebumps
Ohjaaja Rob Letterman
Käsikirjoittaja Darren Lemke
Perustuu R. L. Stinen romaaniin Goosebumps
Tuottaja Deborah Forte, Neal H. Moritz
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Javier Aguirresarobe
Leikkaaja Jim May
Pukusuunnittelija Judianna Makovsky
Pääosat

Jack Black

Dylan Minnette

Odeya Rush
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö

Sony Pictures Animation

LStar Capital

Village Roadshow Pictures

Scholastic Entertainment

Columbia Pictures

Expedition Films

Original Film

Sony Pictures Entertainment
Levittäjä Columbia Pictures
InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 3. lokakuuta 2015
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 58,000,000 $[1]
Tuotto 158,952,243 $
Seuraaja Goosebumps 2: Haunted Halloween
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Goosebumps on vuonna 2015 ilmestynyt, Rob Lettermanin ohjaama ja Darren Lemken käsikirjoittama elokuva.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Isänsä kuoleman jälkeen teini-ikäinen Zach Cooper ja hänen äitinsä Gale muuttavat New Yorkista Madisoniin, Delawareen, jossa Gale saa työpaikan paikallisen lukion uutena vararehtorina. Asettuessaan naapurustoon Zach tapaa naapurinsa Hannahin, jonka ylisuojeleva isä kehottaa häntä pysymään erossa tytöstä. Zach ystävystyy myös pelkurimaisen mutta ystävällisen Champ-nimisen oppilaan kanssa. Hannah kutsuu Zachin hylättyyn huvipuistoon, jossa he tutustuvat toisiinsa. Kotiin palattuaan Hannahin isä varoittaa jälleen Zachia pysymään erossa heistä.

Samana iltana Gale joutuu valvomaan koulun kevätlomatansseja ja jättää Zachin Lorraine-tädin luokse. Koska Zach pelkää Hannahin olevan vaarassa, hän huijaa Hannahin isän menemään poliisiasemalle, kun hän ja Champ menevät hänen kotiinsa. He löytävät kirjahyllyn, jossa on lukuisia lukittuja käsikirjoituksia Goosebumps-kauhukirjasarjasta. Zach avaa vahingossa lukon The Abominable Snowman of Pasadenaan, ja kirjan nimihirviö nousee sieltä esiin. Hannahin avulla he jäljittävät lumiukon jäähallille, jossa Hannahin isä ilmestyy ja vangitsee kirjan hirviön uudelleen.

Hannahin isä paljastuu R. L. Stineksi, Goosebumps-sarjan luojaksi; Stine kirjoitti tarinat selviytyäkseen kiusaamisesta, mutta hänen luomuksistaan tuli todellisia hänen yliluonnollisen mielikuvituksensa seurauksena, ja hänen oli pakko pitää ne kirjojensa vankina. Kotiin palattuaan he löytävät Slappy-nuken, joka kuuluu Night of the Living Dummy -sarjaan, vapautettuna käsikirjoituksestaan. Kostaakseen vankeutensa Slappy polttaa kirjansa ja pakenee koko Goosebumps-kokoelman kanssa. Hän avaa Kummitusauto ja Puutarhatonttujen kosto -kirjat ja ajaa pois nimetyllä riivatulla autolla, kun elävät puutarhatontut hyökkäävät Stinen, Zachin, Hannahin ja Champin kimppuun ja pakottavat heidät lähtemään talosta.

Slappy riehuu Madisonin läpi ja vapauttaa useita hirviöitä kirjoistaan aiheuttamaan tuhoa. Mutanttikasvit elokuvasta Olet kasvisruokaa! tuhoavat matkapuhelinmastot eristääkseen kaupungin, ötökkösilmäiset avaruusolennot elokuvasta Invasion of the Body Squeezers jäädyttävät koko poliisiaseman ja vampyyripuudeli elokuvasta Ole kiltti äläkä ruoki vampyyria! hyökkää Lorrainen kimppuun. Zach suostuttelee Stinen kirjoittamaan uuden Goosebumps-kirjan hirviöiden takaisin saamiseksi, mutta se onnistuu vain koulussa esillä olevalla erityisellä kirjoituskoneella.

Matkalla ryhmän kimppuun hyökkäävät Brent Green elokuvasta Paras ystäväni on näkymätön ja jättiläismäinen rukoilijasirkka elokuvasta A Shocker on Shock Street, joka piileskelee supermarketissa. Will Blake elokuvasta The Werewolf of Fever Swamp ajaa heitä takaa parkkipaikalle, jossa Lorraine, joka selvisi hengissä puudelin hyökkäyksestä, ajaa hänen päälleen.

Ryhmä leikkaa hautausmaan läpi, kun Lorraine menee poliisiasemalle, jossa muukalaiset jäädyttävät hänet. Zach näkee Hannahin aaveen kaltaisia hehkutuksia kuunvalossa ennen kuin hautausmaaghoulien hyökkäyksen zombit hyökkäävät kimppuun. Koulussa Stine tunnustaa Zachille, että hänen tyttärensä on Hannah Fairchild The Ghost Next Doorista, jonka hän alun perin loi selviytyäkseen yksinäisyydestään. He löytävät kirjoituskoneen, ja Stine alkaa kirjoittaa tarinaa, joka perustuu ympärillä oleviin tapahtumiin, samalla kun Zach ja Champ yrittävät varoittaa kaikkia.

Slappy vapauttaa kaikki jäljellä olevat Goosebumps-sarjan hirviöt ja käskee niitä hyökkäämään kouluun. Zach taistelee mutanttimehiläisiä vastaan elokuvasta Why I'm Afraid of Bees, kun taas hirviöt pääsevät kouluun Toy Terror -elokuvan lelurobottien avulla: Mukana paristot. Slappy löytää Stinen ja katkaisee hänen sormensa kirjoituskoneen kotelolla ennen kuin hän ehtii kirjoittaa kirjan loppuun. Ryhmä huijaa hirviöitä seuraamaan räjähteillä varustettua koulubussia, kun he nousevat toiseen ja ajavat hylättyyn huvipuistoon. Slappy jäljittää heidät ja vapauttaa The Blob That Ate Everyone -elokuvan nimikkohirviön, kun muut hirviöt saapuvat paikalle. Stine kohtaa sen ja joutuu sen syömäksi, kun taas Zach, Hannah ja Champ pakenevat puiston maailmanpyörään, jossa Zach päättää tarinan ennen kuin hirviöt tuhoavat sen. Zach kieltäytyy avaamasta tarinan kirjaa, koska myös Hannah imaistaan sisään, mutta Hannah paljastaa tienneensä totuuden itsestään koko ajan ja avaa kirjan, jolloin kaikki hirviöt ja hän itse imaistaan sisään.

Vähän myöhemmin Stine alkaa työskennellä opettajana koulussa ja aloittaa samalla suhteen Lorrainen kanssa. Hän paljastaa Zachille tuoneensa Hannahin takaisin todellisuuteen kirjoittamalla uuden kappaleen hänen kirjastaan. Kun Zach ja Hannah lähtevät yhdessä, Stine polttaa kopion, mutta huomaa sitten kirjoituskoneensa kirjoittavan itsestään. Brent Green paljastaa välttäneensä vankeuttaan ja kirjoittavansa kirjoituskoneen avulla uuden Goosebumps-kirjan nimeltä Näkymättömän pojan kosto.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jack Black  R. L. Stine 
 Dylan Minnette  Zach Cooper 
 Odeya Rush  Hannah Stine 
 Ryan Lee  Champ 
 Amy Ryan  Gale Cooper 
 Jillian Bell  Lorraine Conyers 
 Halston Sage  Taylor 
 Steven Krueger  Davidson 
 Keith Arthur Bolden  Principal Garrison 
 Amanda Lund  Officer Brooks 
 Timothy Simons  Officer Stevens 
 Ken Marino  Coach Carr 
 Karan Soni  Mr. Rooney 
 Caleb Emery  urheilija, jonka kimppuun hyökkää kasvi 

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Film-O-Holic.com
Henri Nerg
1/5 tähteä [3] Elokuvauutiset.fi
Niko Jutila

3/5 tähteä [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goosebumps (2015) - Financial Information The Numbers. Viitattu 17.10.2023.
  2. Goosebumps - Rotten Tomatoes (Movie Info) www.rottentomatoes.com. 16.10.2015. Viitattu 1.8.2023. (englanniksi)
  3. Henri Nerg: Goosebumps • Arvostelu Film-O-Holic.com. 23.9.2016. Viitattu 10.10.2023.
  4. Niko Jutila: Goosebumps (2015) [Blu-ray] Elokuvauutiset.fi. 3.8.2016. Viitattu 17.10.2023.