Gochujang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gochujangia soulilaisessa ruokakaupassa.

Gochujang on käymällä valmistettava punainen ja voimakkaanmakuinen korealainen maustetahna. Gochujangin valmistus aloitetaan gluteeniriisijauheen keittämisestä. Siivilöidyn mallassiirapin lisäämisen jälkeen lisätään chilijauhe ja lopulta käytetyistä soijapavuista valmistettu jauho. Seoksen annetaan käydä viikko auringonpaisteessa tai kunnes pinnalle muodostuu kova kalvo.

Tulisuutensa ja makunsa gochujang saa pääasiassa punaisista chileistä. Chilipippuri tuli Koreaan portugalilaisten kauppiaiden mukana Yi-dynastian aikana 1700-luvulla. Korealaiset osasivat jo tuolloin valmistaa maustetahnaa fermentoimalla soijapavuista. Chilin viljelyn yleistyessä syntyi gochjangin resepti.

Chilimaustetahnaa käytetään Etelä-Koreassa monella tavalla valmistettuihin sekä liha- että kasviruokiin. Gochujang on olennainen aineosa bibimbapissa, useissa pataruuissa ja lihojen marinadeissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.