GloFish

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tavanomainen seeprakala

GloFish on geenimuunnellun seeprakalan kauppanimi. GloFish-kalat ovat ensimmäisiä geenimuunneltuja lemmikkejä, akvaariokaloja. Niitä on geeniteknisesti muokattu siten, että ne tuottavat fluoresoivaa väriä. Kalat kehitettiin alkujaan tutkimuskäyttöön ja myöhemmin niitä on alettu myydä akvaariokaloiksi. GloFish-kalat ovat suosittuja eritoten Yhdysvalloissa. GloFish-kaloja on saatavilla kirkkaan punaisina, vihreinä, ja keltaisina. Yksi GloFish-kala maksaa noin 5 dollaria.

EU:n alueella geenimuunneltujen eläinten myyminen ja hallussapito on kielletty.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seeprakala on suosittu akvaariokala, joka elää luonnonvaraisena Intian ja Bangladeshin joissa. Geeniteknisesti muokatut kalat kehitettiin alkujaan tutkimuskäyttöön. Tutkijoiden tavoitteena oli kehittää kala, joka voisi toimia saasteindikaattorina muuttumalla ympäristön mukana valikoivasti fluoresoivaksi. Kala hehkuisi väriä eritoten silloin kun vesistössä on korkeita raskasmetallipitoisuuksia.

Seeprakalojen muuntelu aloitettiin Singaporen yliopistossa 1999. Kehittämisen aloitti yliopiston tutkija Zhiyuan Gong työtovereineen. Seeprakalojen genomiin istutettiin meduusasta otettu vihreää fluoresoivaa proteiinia tuottava GFP-geeni (engl. Green Fluorescent Protein). Onnistuneen geeniteknisen muokkauksen jälkeen kehitettiin punainen fluoresoiva seeprakala korallilajilta saadulla geenillä sekä keltainen seeprakala meduusalajin toisen geenin avulla.

Singaporen yliopisto teki 2003 sopimuksen kalojen maailmanlaajuisesta lisenssimarkkinoinnista GloFish–kauppanimellä. Keväällä 2003 Taiwanissa alettiin myydä ensimmäisenä geenimuunneltuja lemmikkejä ja myöhemmin saman vuoden joulukuussa Yhdysvalloissa.

Fluoresoivasta väristä ei ole haittaa seeprakaloille. Kaupassa myytävät GloFish-kalat ovat tutkijoiden alkujaan kehittämien geenimuokattujen seeprakalojen luonnollisella tavalla syntyneitä jälkeläisiä. GloFish-kalat eivät poikkea tavanomaisista seeprakaloista muuten kuin värinsä vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]