Glaukos (Minoksen poika)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Glaukos (m.kreik. Γλαῦκος) oli kreikkalaisessa mytologiassa Minoksen ja Pasifaen poika.

Eräänä päivänä Glaukoksen ollessa leikkimässä pallolla[1] tai jahtaamassa hiirtä[2] hän yllättäen hävisi. Hänen vanhempansa kävivät kysymässä neuvoa tietäjilltä, jotka kertoivat heidän keskuuteensä syntyneen väriä vaihtavan vasikan, joka kolme kertaa päivässä vaihtoi väriään valkoisesta punaiseen ja siitä edelleen mustaksi, ja kuka tahansa, joka keksisi sen yhdenkaltaisuuden, löytäisi myös lapsen. Polyidos vertasi sen samankaltaisuutta mulperipuun hedelmään[2] tai karhunvatukkaan[1], ja Minos lähetti hänet etsimään lasta.

Etsiessään poikaa Polyidos näki pöllöin ajavan mehiläisiä ulos viinikellarista Minoksen palatsissa. Viinikellarissa oli tynnyrillinen hunajaa, ja Glaukos kuolleena sen sisällä. Minos vaati Polyidosta herättämään poikansa takaisin henkiin, ja vaikka Polyidos vastusteli, Minoksella oli hyvät perusteet pitäytyä vaatimuksessaan; oraakkeli oli kertonut näkijän palauttavan lapsen eloon. Niin Minos telkesi Polyidoksen pojan ruumiin kanssa samaan tilaan. Kun paikalle ilmestyi käärme, Polyidos tappoi sen kivellä[1]. Pian kuitenkin sitä etsimään saapui toinen käärme, ja nähtyään kumppaninsa kuolleena, se lähti ja palasi mukanaan yrtti, jolla se herätti ensimmäisen käärmeen takaisin eloon. Seuraten tätä esimerkkiä, Polyidos käytti samaa yrttiä herättääkseen myös Glaukoksen kuolleista[2].

Minos kieltäytyi päästämästä Polyidosta lähtemään Kreetalta, ennen kuin hän olisi opettanut Glaukokselle selvinnäkemisen taidon. Polyidos teki näin, mutta viime hetkellä ennen lähtöään hän pyysi Glaukosta sylkäisemään suuhunsa. Tämän teki ja samalla unohti kaiken oppimansa.[3]

Hyginus tosin kertoo tarinasta myös toista versiota, jossa Polyidoksen sijasta Glaukoksen herätti henkiin Asklepios, lääketieteen jumala, joka tappoi käärmeen sauvallaan[4], mikä selittää myös lääketieteen tunnuksen – sauvan ympärille kietoutuneen käärmeen.

  1. a b c Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.3.1 (engl. käännös)
  2. a b c Hyginus, Fabulae cxxxvi (engl. käännös)
  3. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.3.2 (engl. käännös)
  4. Hyginus, Astronomica ii.14 (engl. käännös)