Giovanni Giorgi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Giovanni Giorgi
Syntynyt 27. marraskuuta 1871
Lucca, Italia
Kuollut 19. elokuuta 1950
Castiglioncello, Livorno, Italia
Kansallisuus Italia
Tutkimusala Sähkötekniikka
Tutkinnot Rooman teknillinen korkeakoulu
Tunnetuimmat työt Giorgin yksikköjärjestelmä, SI-järjestelmän edeltäjä

Giovanni Giorgi (s. 27. marraskuuta 1871, Lucca, k. 19. elokuuta 1950 Castiglioncello) oli italialainen sähköinsinööri, joka laati Giorgin yksikköjärjestelmän, nykyisen kansain­välisen yksikkö­järjestelmän eli SI-järjestelmän edeltäjän.

Giorgi syntyi Luccassa ja opiskeli insinööriksi Rooman teknillisessä korkeakoulussa. Hän toimi Fornaci Giorgissa Ferentinossa ja oli vuosina 1906-1923 Rooman teknologiaviraston johtajana. Hän toimi myös Rooman Sapienza-yliopiston opettajana vuosina 1913-1939.

1800-luvun lopulla tieteellisissä yhteyksissä oli otettu käyttöön cgs-järjestelmä, jossa sähkö­suureidenkin yksiköt oli yritetty johtaa mekaanisten suureiden perus­yksiköiden, metrin, kilogramman ja sekunnin avulla. Järjestelmä oli kuitenkin vaikeaselkoinen ja käytännössä hankala, varsinkin kun sähkö­suureille saatiin kaksi eri yksikköä riippuen siitä, millä tavalla yksiköt johdettiin. Sen vuoksi Giorgi ehdotti vuonna 1901 AEI:lle (Associazione Elttrotecnica Italiana) uutta järjestelmää, jossa perus­yksikköinä olivat metrin, kilogramman ja sekunnin lisäksi jonkin sähkö­suureen yksikkö, joko sähkövirran yksikkö ampeeri tai resistanssin yksikkö ohmi. Täten hänen ehdotuksensa yhdisti metrijärjestelmän ja jo tuolloin käytössä olleet ns. käytännölliset sähköyksiköt.[1]

Vuonna 1935 kansainvälinen sähkötekninen komissio IEC otti käyttöön tämän Giorgin järjestelmän, joka tunnettiin myös MKSΩ-järjestelmänä, koska neljäntenä perusyksikkönä oli resistanssin yksikkö ohmi (Ω). Vuonna 1960 yhdestoista kansainvälinen mittojen ja painojen konferenssi vahvisti käyttöön SI-järjestelmän, jossa on seitsemän perusyksikköä: metri, kilogramma, sekunti, ampeeri, kelvin, mooli ja kandela.

Giorgi kuoli 79-vuotiaana Castigilioncellossa Livornossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • G. Giorgi: Unita Razionali di Elettromagnetismo, Atti dell A.E.I. (1901)
  • G. Giorgi: Proposals Concerning Electrical and Physical Units, Trans. Int. Elec. Cong. St. Louis, 1, 136-141 (1904)
  • Arthur E. Kennelly: Adoption of the Meter-Kilogram-Mass-Second (M.K.S.) Absolute System of Practical Units by the International Electrotechnical Commission (I.E.C.), Bruxelles, June, 1935

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brief History of the SI Bureau International des Poids et Mesures. Viitattu 15.6.2012.