Germering

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Germering
Vaakuna
Vaakuna
Kartta
Germering

48°07′59″N, 11°22′01″E

Valtio Saksa
Osavaltio Baijeri
Piirikunta Fürstenfeldbruck
Kokonaispinta-ala 21,6 km2[1]
Korkeus merenpinnasta 535 m
Väkiluku 41 355 [2]

www.germering.de

Germeringin sijainti Fürstenfeldbruckiin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Baijerin osavaltiossa.

Germering on kaupunki Baijerin osavaltiossa Saksassa. Se kuuluu Münchenin esikaupunkialueeseen ja on Münchenin paikallisliikenteen piirissä. Germering ja siihen vuonna 1978 liitetty Unterpfaffenhofen ovat kasvaneet kaupunkirakenteellisesti yhteen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Germering sijaitsee ylänkömaalla Baijerin eteläosassa noin 15 kilometriä Münchenistä länteen.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Germeringin alueella on asuttu jo muinoin. Arkeologit ovat löytäneet todisteita neoliittisen kauden asutuksesta ja merkkejä huomattavasti varhaisemmastakin asutuksesta. Ensimmäiset luotettavat kirjalliset maininnat Germeringistä ovat 900-luvun puolestavälistä muodossa Kermaringun. Unterpfaffenhofenista on epävarmoja mainintoja samalta ajalta. Germering tuhottiin vuonna 1422 käydyssä Allingin taistelussa. Sekä Unterpfaffenhofen että Germering saivat itsenäisen kunnan aseman 1818.[4]

Germeringin kehitys sai potkua rautatien München–Herrsching avaamisesta 1902. Kunnan koillisosaan rakennettiin Neugermeringin asuinalue ja Harthausiin perustettiin osuuskuntapohjainen asuinalue. Vuosien 1945 ja 1946 siirtolaisaalto kasvatti Germeringiä huomattavasti. 1950- ja 1960-luvuilla Germeringiin rakennettiin sosiaalista asuntotuotantoa, mikä oli tuolloin varsin epätavanomaista pienille paikkakunnille. 1970-luvun lopussa Germeringin kasvu laantui, kunnes se alkoi uudelleen 2010-luvulla.[4]

Germering ja Unterpfaffenhofen yhdistettiin toisiinsa 1978. Kaupungiksi Germering kohotettiin 1991.[4]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Germeringin suurin työnantaja on nestekromatografiaan erikoistunut Dionex. Muita suuria työllistäjiä ovat IT-alan Advantech Service-IoT GmbH ja työkalujen osien valmistukseen erikoistunut Pöschl Präzisionsteile GmbH.[5] Germeringin rautatieasema, Bahnhof Germering-Unterpfaffenhofen, sijaitsee Unterpfaffenhofenin alueella. Harthausissa on rautatiepysäkki. Münchenin kehämoottoritie BAB 99 kulkee Germeringin itäpuolitse ja BAB 96 halkoo kaupungin eteläosaa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal), Federal Statistical Office (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. (de) Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022, Federal Statistical Office, View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Entfernung von Germering, Deutschland nach München, Deutschland Entfernungsrechenenkm.com. Viitattu 25.3.2024. (saksaksi)
  4. a b c Stadtgeschichte Germering.de. Stadt Germering. Viitattu 25.3.2024. (saksaksi)
  5. Standortprofil Germering: Wirtschaft und die größten Unternehmen Die-deutsche-wirtschaft.de. Die Deutsche Wirtschaft. Viitattu 25.3.2024. (saksaksi)
  6. Beste Lage in der Metropolregion München Germering.de. Stadt Germering. Viitattu 25.3.2024. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Germering.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Germering)