Gerberat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerberat
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Gerberat Gerbera
Gmel.
Katso myös

  Gerberat Wikispeciesissä
  Gerberat Commonsissa

Gerberat (Gerbera) on asterikasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu noin 25 lajia.[1] Niiden luontainen levinneisyysalue kattaa Afrikan, Madagaskarin, trooppisen Aasian ja Etelä-Amerikan.[2] Yleensä viljellään Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa lajia Gerbera jamesonii tai sen ja Gerbera viridifolian välistä hybridiä.[3]

Gerbera on suosittu leikkokukkana ja ruukkukasvina. Ruukkugerberaa kastellaan kerralla paljon ja annetaan mullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Kesällä lannoitetaan joka viikko. Gerbera ei viihdy hyvin sisätiloissa, koska se vaatii runsaasti valoa kukkiakseen.

Gerbera kukkii koko kesän ulkona, ja sisällä vain pienen hetken. Kasvin voi tuoda talvehtimaan viileään paikkaan, mutta usein siihen on kesän aikana iskenyt niin paljon tuholaisia, että se kannattaa heittää pois.

  1. Govaerts, R. et al.: Gerbera L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 14.12.2022. (englanniksi)
  2. Gerbera Hybrida University of Helsinki
  3. Gerbera jamesonii Adlam (Arkistoitu – Internet Archive) South Africa National Biodiversity Institute
  4. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]