George McManus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geroge McManusin piirtämä Snookums-sarjakuva.

George McManus (23. tammikuuta 188422. lokakuuta 1954) on yhdysvaltalainen sarjakuvantekijä, joka tunnetaan parhaiten sarjakuvasta Vihtori ja Klaara (engl. Bringing up Father tai Jiggs and Maggie).

McManus syntyi irlantilaisperheeseen St. Louisissa, Missourissa. Hän oli jo nuoresta hyvin lahjakas piirtäjä ja humoristi. Hän jätti koulunkäynnin ja pääsi St. Louis Republic -sanomalehden palvelukseen kuvittajaksi jo 16-vuotiaana. Silloin hän loi ensimmäisen sarjakuvansa, Alma and Oliver, mutta lähti kotikaupungistaan New Yorkiin saatuaan töitä arvostetussa New York World -sanomalehdessä. Siellä hän kokeili monia erilaisia sarjakuvia (Snoozer, The Merry Marcelene, Panhandle Pete, Ready Money Ladies, Let George Do It, Cheerful Charlie ja Nibsby the Newsboy in Funny Fairyland). Vuonna 1904 McManusin sarjakuva The Newlyweds, joka kertoi tyylikkäästä pariskunnasta ja heidän vauvastaan, oli suhteellisen suosittu. New York Journal American -sanomalehti kiinnostui piirtäjästä ja McManus jatkoi sarjaansa uudella työnantajallaan nimellä Their Only Child. Muita hänen piirtämiään strippejä olivat Rosie's Beau, Love Affairs of a Mutton Head, Spareribs and Gravy ja Bringing Up Father, joista jälkimmäisellä hän pääsi suuren menestyksen makuun . King Features Syndicate otti sarjan levitykseen. McManus piirsi sitä vuodesta 1913 kuolemaansa saakka, jolloin Vernon Greene ryhtyi sen piirtäjäksi.

George McManusin piirrokset olivat ensiluokkaisia. Hän oli ensimmäinen piirtäjä, jonka grafiikka täytti kaikki laatuvaatimukset. Viiva oli ohut, joustava, tarkka ja ekspressiivinen.[1] George McManusin vaikutus näkyy selvästi monien sarjakuvapiirtäjien tyylissä, kuten Hergén ja Joost Swarten.

George McManus kuoli 1954 kotonaan Santa Monicassa, Kaliforniassa. Vuonna 1995 Vihtori ja Klaara oli yksi niistä sarjakuvista, jotka pääsivät mukaan Yhdysvalloissa julkaistuun "Comic Strip Classics" -postimerkkisarjaan.

  1. Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 47–49. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • McManus, George: Vihtori & Klaara. Toimittanut Jussi Karjalainen. Sarjakuvaklassikot 4. Helsinki: Arktinen Banaani, 2007. ISBN 978-952-5602-45-6.