Geoinformatiikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Geoinformatiikka on paikkatietoa ja paikkatietojärjestelmiä tutkiva tieteenala. Paikkatietotekniikaksi sanotaan sitä osaa geoinformatiikasta, joka soveltaa tietoteknisiä menetelmiä.[1] Paikkatietotekniikka on kuvattu paikkatietojärjestelmä-artikkelissa ja paikkatiedon luonne ja ominaisuudet paikkatieto-artikkelissa. Paikkatiedon tuottaminen on kuvattu mm. kaukokartoitus- ja maanmittaus- artikkeleissa. Tämä artikkeli keskittyy geoinformatiikan analyyttisiin ja laskennallisiin menetelmiin.

Paikkatiedon määrän kasvu ja sen kautta syntynyt tarve ja mahdollisuus sen hyödyntämiseen on luonut tarpeen tutkia geoinformatiikkaa. Geoinformatiikassa tutkitaan paitsi paikkatiedon luonnetta ja sen tuottamista myös sen tallentamista, käsittelyä, hyödyntämistä, esittämistä jne.

Geoinformatiikka on osittain osa tietojenkäsittelytiedettä, mutta se on myös erittäin lähellä maantiedettä, maanmittausta, geomatiikkaa, kartografiaa, laskennallista geometriaa, spatiaalista tilastotiedettä jne. Geoinformatiikkaa hyödynnetään tai sovelletaan hyvin monissa tieteissä ja tekniikan aloilla koska paikkatietojen hyödyntäminen on niin yleistä.

Tärkeä osa geoinformatiikkaa on paikkatietoanalyysimenetelmien tutkimus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Määritelmä, termi nro 36, Geoinformatiikan sanasto, TSK 32 [1]
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.