Ged

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varpushaukka eli Ged on henkilöhahmo Ursula K. LeGuinin Maameri-kirjasarjassa. Ged on velho ja elää Maamerellä, joka koostuu erikokoisista saarista.

Gedin tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kolme kirjaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä kirjassa Maameren velho kerrotaan Gedin lapsuudesta ja nuoruudesta Gont-nimisellä saarella. Hän saa tosinimensä maagi Ogionilta, jonka tosinimi on Aihal. Ged on nuorena Ogionin oppipoikana, mutta myöhemmin Ogion lähettää hänet velhokouluun Rokelle. Siellä Ged vapauttaa pahan hengen, geppethin eli yhden Nimettömistä. Toisessa kirjassa Atuanin holvihaudat Ged lähtee etsimään Erreth Akben Rengasta. Matkallaan hän tutustuu Atuanin ylipapittareen Tenariin, ja yhdessä he palauttavat Renkaan Havnoriin, kuninkaiden kaupunkiin, jossa ei ole ollut kuningasta moneen vuosisataan. Kolmannessa kirjassa, Kaukaisin ranta, Ged ja Lebannen lähtevät tuhoamaan pahaa velhoa Cobia, joka on saanut taikuuden valumaan ulos maailmasta ikuisen elämän toivossa.

Myöhemmät kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs kirja Tehanu kertoo taikavoimansa menettäneestä Gedistä ja Tenarista ja heidän ottotyttärestään, joka on lohikäärmeihminen. Viides osa Toinen tuuli kertoo Lepästä, kylätaikurista ja hänen unistaan ja siitä miten Ged neuvoo hänet kuningas Lebannenin luokse. Mukana matkalla ovat myös Tenar, Tehanu ja Orm Irian, lohikäärme joka halutessaan ottaa ihmisnaisen hahmon. He yrittävät tuhota kuoleman ja elämän välistä muuria ja vapauttaa kuolleet kirouksestaan. Ged on läsnä vain kirjan alussa ja lopussa.

Novellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ged esiintyy myös osassa Le Guinin novellikokoelman Kertomuksia Maamereltä novelleissa. Kertomuksia Maamereltä käsittelee kaikkea mitä kolmannen kirjan jälkeen on tapahtunut. Mukana on myös novelli Jäljittäjä. Lisäksi kirjan yhdessä tarinassa kerrotaan Gedistä niinä vuosina, joina hän oli Maameren Arkkimaagi.