Gaylord Nelson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gaylord Nelson

Gaylord Anton Nelson (4. kesäkuuta 1916 Clear Lake, Wisconsin, Yhdysvallat3. heinäkuuta 2005) oli yhdysvaltalainen demokraattipoliitikko, Wisconsinin kuvernööri ja senaattori.

Gaylord Nelson sai Bachelor of Arts -tutkinnon Kaliforniassa San Josen valtionyliopistossa 1936. Hän sai lainopillisen pätevyyden Wisconsinin yliopiston lainopillisessa tiedekunnassa 1942. Hän osallistui sota-aikana Okinawan taisteluun luutnanttina. Hän meni naimisiin Carrie Lee Dotsonin kanssa ja he saivat kolme lasta. Hän harjoitti lainopillista toimintaa Madisonissa.

Vuonna 1948 hänet valittiin osavaltion senaattiin. Vuonna 1958 hänestä tuli Wisconsinin kuvernööri katkaisten samalla osavaltion pitkän republikaanihallinnon. Hänestä tuli myös Yhdysvaltain senaatin jäsen vuonna 1962, jolloin syrjäytti pitkäaikaisen republikaanivastustajansa Alexander Wileyn. Senaatissa Gaylord Nelson toimi vuoteen 1981.

Gaylord Nelsonin poliittisena saavutuksena voi pitää ensimmäisen Maan päivän ideointia, mikä toteutui vuonna 1970. Hänen nimeään kantaa myös The Nelson Pill Hearings, tapahtuma, jossa hän pyysi kokoon vuonna 1970 neuvottelun koskien yhdistelmäpillerien haittavaikutuksista.

Pudottuaan senaatista hävittyään republikaani Bob Kastenille 1980 hän jatkoi ympäristönsuojelutoimintaansa ja hänestä tuli Yhdysvaltojen The Environment Societyn pääsihteeri, ja hän sai Presidentin vapausmitalin.

Gaylord kuoli sydämen vajaatoimintaan 89-vuotiaana. Hänen mukaansa on nimetty muun muassa puisto Governor Nelson State Park hänen kotiosavaltiossaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]