Gaspar Corte-Real

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gaspar Corte-Realin patsas St. John’sissa Kanadan Newfoundlandissa.

Gaspar Corte-Real (n. 14501501?) oli portugalilainen löytöretkeilijä, joka etsi niin sanottua luoteisväylää.

Portugalilainen Vasco da Gama oli vuonna 1498 kiertänyt Afrikan ja löytänyt meritien Euroopasta Intiaan. Samaan aikaan Euroopassa liikkui kuitenkin huhuja, joiden mukaan englantilaisten tukema Giovanni Caboto olisi löytänyt Pohjois-Atlantin yli länteen purjehtimalla vaihtoehtoisen, nopeamman reitin Aasiaan. Portugalin kuningas Emanuel I päätti ottaa näistä huhuista selvää ja pyysi vuonna 1500 Gaspar Corte-Realia purjehtimaan samoille seuduille kuin Caboto aiemmin. Kuningas lupasi hänelle palkkioksi kaikki purjehduksen tuotot.

Corte-Real oli Azorien kuvernöörin poika, ja hänellä oli kokemusta Atlantilla purjehtimisesta. Niinpä hän selviytyi Atlantin yli ja saapui autioon ja jäiseen maahan, jota hän luuli Aasian osaksi. Nykyään kuitenkin tiedetään, että Grönlanti sijaitsee varsin kaukana Aasiasta.

Vuonna 1501 Corte-Real yritti uudelleen Aasiaan, tällä kertaa kolmella laivalla. Löytyi maa, jossa kasvoi paljon metsää (nykyinen Newfoundland tai Labrador). Saadakseen matkasta jotakin tuottoa portugalilaiset kaappasivat mukaansa paikallisia intiaaneja, jotka saattoi myöhemmin myydä orjiksi. Kaksi laivaa lähti takaisin Portugaliin, kun taas Corte-Real jatkoi yhdellä laivalla Amerikan rannikon tutkimista, ehkä toivoen löytävänsä jotain mielenkiintoisempaa kuin metsää ja intiaaneja.

Corte-Realin myöhemmästä kohtalosta ei tiedetä mitään. Hänen veljensä Miguel lähti vuonna 1502 etsimään veljeään, mutta katosi itsekin jonnekin Atlantille. Vuonna 1503 toinen veli Vasco Añes olisi ollut halukas etsimään kadonneita veljiään, mutta Portugalin kuningas päätti tässä vaiheessa, että asia oli loppuunkäsitelty. Vasco Añes ei saanut purjehduslupaa.

Corte-Realin löytöretkistä on säilynyt hyvin vähän tietoa, mutta häntä voitaneen luonnehtia varhaiseksi luoteisväylän etsijäksi. Portugalilaiset eivät tiettävästi yrittäneet perustaa siirtokuntia Corte-Realin löytämille maa-alueille.