Gardaland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gardaland on huvipuisto, joka sijaitsee Italiassa Gardajärven kaakkoisrannalla Peschiera del Gardan ja Lazisen välillä Castelnuovo del Gardan kunnassa, Veronan maakunnassa. Gardaland oli 2000-luvun alussa kävijämäärältään Euroopan kolmanneksi suurin huvipuisto 3,1 miljoonalla vuosittaisella vierailijalla.[1] Huvipuistossa on yhteensä 56 eri huvipuistolaitetta, joista neljä on vuoristoratoja. Gardalandin nykyinen omistaja on Euroopan suurin huvipuistoketju Merlin Entertainments.

Gardalandin perusti italialainen huvipuistoyrittäjä Livio Furini, ja puiston avajaisia vietettiin 29. heinäkuuta 1975. Huvipuisto saavutti ensimmäisen kerran miljoonan vuosittaisen kävijän rajan vuonna 1984. Vuoteen 2003 mennessä Gardalandin huvipuistoalue oli kasvanut 55 hehtaarin laajuiselle alueelle, mikä teki nykyisestä huvipuistosta neljä kertaa suuremman kuin Gardaland oli avajaistensa aikoihin. Vuonna 2007 huvipuisto saavutti kävijäennätyksensä 3,4 miljoonalla vuosittaisella vierailijalla. Gardalandissä on kuusi huvipuistoaluetta, joilla on oma teemansa; Luna Park (tavallinen huvipuisto), Fantasy Kingdom (satumaailma), Medievale (keskiaika), Souk Arabo (Lähi-itä), Rio Bravo (villi länsi) sekä Villaggio Inglese Tudor (1700-luvun Englanti). Gardaland oli avajaistensa aikoihin Italian ensimmäinen ja myös nykyisin kävijämääriltä suurin huvipuisto, mutta maan suurin huvipuisto on kuitenkin Mirabilandia Saviossa.

Laitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Valmistusvuosi Valmistaja Muuta Kuva
Blue Tornado 1998 Vekoma 33 metrin korkuinen ja 770 metrin pituinen teräsvuoristorata, jossa vaunu kiertää useista silmukoista ja syöksyy loppumatkasta vesialtaan ylitse. Radan kapasiteetti on 1500 matkustajaa tunnissa ja huippunopeus 80 km/h.
Magic Mountain 1985 Vekoma 30 metrin korkuinen ja 700 metrin pituinen teräsvuoristorata, jossa vaunu kiertää ylösalaisin kahdesta silmukasta ja kahdesta korkkiruuvikierteestä. Puiston vanhin vuoristorata. Radan kapasiteetti on 1000 matkustajaa tunnissa ja huippunopeus 70 km/h.
Mammut 2008 Vekoma 14 metrin korkuinen ja 1030 metrin pituinen teräsvuoristorata, joka on suunnattu koko perheelle. Puiston uusin vuoristorata ja huvipuistolaite. Radan kapasiteetti on 1000 matkustajaa tunnissa ja huippunopeus 50 km/h.
Sequoia Adventure 2005 S&S Power 30 metrin korkuinen teräsvuoristorata, jossa vaunu kääntyy kuusi kertaa vertikaalisesti 180 asteen kulmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Attraction Attendance Report Themed Entertainment Association. Arkistoitu 9.4.2008. Viitattu 3.8.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gardaland.