Galleria Vittorio Emanuele II

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galleria iltavalaistuksessa.
Galleria sisältä vuonna 1880.

Galleria Vittorio Emanuele II on arkadi-rakenteinen ostoskeskus Milanon ydinkeskustassa, Italiassa. Rakennelma koostuu kahdesta lasikatosta, jotka yhdistyvät oktakonin muotoisen lasikupolin kohdalla. Galleria yhdistää Piazza della Scalan ja Piazza del Duomon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galleria on saanut nimensä Viktor Emanuel II-mukaan, sillä hän oli ensimmäinen kuningas, joka yhdisti Italian. Galleria suunniteltiin vuonna 1861 ja sen rakensi Giuseppe Megnoli vuosien 1865 ja 1877 välillä. Se on saanut vaikutteita muun muassa Brysselissä sijaitsevasta Galleria Royales Saint-Hubertsta (valmistui 1847) sekä Pietarissa sijaitsevasta Passazh -galleriasta (valmistui 1848).

Keskellä sijaitseva lasikupoli on suurempi kuin esikuviensa ja sitä pidetään tärkeänä merkkipaaluna kohti lasitettuja ja katettuja kauppakeskuksia.

Lattian marmorissa on keskustan länsipuolella kuvioitu härkä. Uskomuksen mukaan pyörimällä sen sukuelinten kohdalla oikealla kantapäällä, hävittää se pahat henget. Uskomuksesta johtuen lattiaan on muodostunut kuluma ja kyseinen laatta vaihdetaan aika ajoin.

Galleria sijaitsee kahden Milanon tunnetuimman nähtävyyden Milanon Tuomiokirkon sekä Milanon Oopperatalon keskellä.

Kaupat, ravintolat ja hotellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galleriaa kutsutaan lempinimellä il salotto di Milano sen keskeisen sijainnin tuoman merkityksen tapaamispaikkana vuoksi.[1] Galleria tunnettiin sen kirja- ja taidekauppoista, puhumattakaan sen useista ravintoloista, kahviloista ja baareista. Galleriassa sijaitsee Milanon vanhimpiin lukeutuva kahvila Biffi Caffe, jonka perusti Paolo Biffi vuonna 1867. Tämän oli Milanon ensimmäinen kahvila, joka sai sähkövalot 1882.[2]

Nykyään Galleriassa sijaitsee useiden merkkivalmistajien kauppoja, kuten Prada, Massimo Dutti, Gucci ja Louis Vuitton. Kaikilla Gallerian liikkeillä tulee olla kullan-väriset nimet, joten mm. McDonald´s joutui muokkaamaan sen logoa Galleriaan sopivaksi.

Kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johann F. Geist (1982). Arcades: The History of a Building Type. MIT Press. ISBN 0262070820. 
  • Insight Guides (2004). Northern Italy. APA Publications. ISBN 9812349030. 

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Galleria Vittorio Emanuele II.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.