Galip Balkar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galip Balkarin hauta Ankarassa.

Galip Balkar (1936 - 11. maaliskuuta 1983) oli turkkilainen diplomaatti. Kaksi armenialaista aseistauutta miestä murhasi hänet vuonna 1983 Jugoslaviassa jossa hän toimi Turkin suurlähettiläänä.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galip Balkar syntyi 1936 Istanbulissa. Hän valmistui Ankaran yliopistosta, lakitieteestä. Vuonna 1939 hän meni ulkoministeriöön. Hänet nimitettiin Turkin suurlähettilään Jugoslaviaan vuonna 1981.

Murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9. maaliskuuta 1983,[1]kaksi armenialaista aseistanutta miestä avasivat tulen pienillä ampuma-aseilla[2] Galip Balkarin autoa kohden, joka oli pysähtynyt risteyksessä punaisiin liikennevaloihin Belgradin ydinkeskustassa .[2] Balkar ja hänen kuljettajansa Necati Kaya haavoittuivat, ja suurlähettilään tila meni kriittiseksi.[2] Kaksi hyökkääjää yrittivät sitten juosta pois paikasta. Kaksi Jugoslavian turvallisuusagenttia ajoi heitä takaa, ja laukauksia vaihdettiin.[2] Yksi asemeihistä haavoitti yhtä turvallisuusagenttia , Slobodan Brajevićistä. Toinen Brajevićiä suunnattu laukaus osui seinään ja haavoitti hieman toimistotyöntekijä Zorica Solotićiä. Inđijasta kotoisin oleva opiskelija Željko Milivojević kuoli yhden terroristin luodista.

Galip Balkar kuoli 11. maaliskuuta[3] Belgradissa sijaitsevassa neurokirurgisessa klinikassa, jossa hän oli kriittisessä tilassa, kun hätäleikkauksessa oli tehty leikkaus jossa luoti poistettiin päästsä ja toinen olkapäästä joka oli mennyt selkärankaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terrorist Group Profiles.  ISBN 1-56806-864-6. Aug 1989, p. 53
  2. a b c d Gunmen Wound Turkish Envoy to Belgrade. The Washington Post. March 10, 1983, Thursday, Final Edition
  3. Turk Dies in Belgrade; Two Gunmen Held The New York Times. March 12, 1983