Galaktinen elämän vyöhyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galaktisen elämän vyöhyke kuvataan usein renkaana, joka sijaitsee 4–10 kiloparsekin etäisyydellä galaksin keskuksesta.

Galaktinen elämän vyöhyke (galaktinen elinkelpoinen vyöhyke engl. Galactic Habitable Zone, GHZ) on galaksissa sijaitseva alue, joka on suotuisa elämän esiintymiselle.[1] Vyöhykkeen sisäpuolella tähdet ovat liian tiheässä, ja räjähtävät tähdet sekä mustat aukot säteilevät liikaa. Vyöhykkeen ulkopuolella aineen pieni tiheys aiheuttaa hitaan tähtien kehityksen ja sitä kautta siellä on vain vähän raskaita alkuaineita elämälle sopivien planeettojen muodostamiseen.

Galaktinen elämän vyöhyke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Määritelmien mukaan galaktinen elämänvyöhyke on se alue galaksissa, joka on tarpeeksi kaukana galaksin ytimestä, jotta korkean tähtitiheyden aiheuttamat tähtien keskinäiset ohitukset, galaksiytimen mustan aukon ympäristöstä tuleva säteily tai supernovien purkaukset eivät aiheuta vaaraa elämälle. Galaktisen elokehän ulkorajan määrittelee vastaavasti vaatimus, että alueella pitää olla saatavilla riittävästi raskaita alkuaineita (terrestriaalisten) planeettojen muodostumiseen tähtien ympärille.

Paras ympäristö planeettojen syntymiseen saattaa olla kierteisgalaksi. Pallomaiset tähtijoukot ovat metalliköyhiä ja tähtitiheitä. Tämän takia niissä ei ehkä ole planeettoja, ja jos on, tähtien väliset törmäykset häiritsevät planeettakuntien kehitystä ja vakautta ainakin ulkoplaneettojen osalta. Elliptiset galaksit ja pienet galaksit ovat metalliköyhiä. Magellanin pilvissä metallipitoisuus on 10–40 %.

Galaktisen elokehän määrittelyn tarkat reunaehdot kuten gammapurkausten vaikutukset ekosysteemeihin tunnetaan vielä huonosti, ja vyöhykkeen arvioiminen onkin erittäin vaikeaa. Omassa galaksissamme Linnunradassa elokehän on arvioitu olevan keskimäärin noin 25 000 valovuoden eli kahdeksan kiloparsekin etäisyydellä galaksin keskustasta. Galaktisen elokehän sijaintiin vaikuttaa suuresti galaksin koko, tyyppi ja keskimääräinen kemiallinen koostumus, joten muissa galakseissa elokehän sijainti voi poiketa paljonkin Linnunradan vastaavasta tai se voi jopa puuttua kokonaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arnold Hanslmeier: Habitability and Cosmic Catastrophes, s. 15. Springer, 2008. ISBN 9783540769453. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]