Gaius Claudius Glaber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gaius Claudius Glaber (112 eaa.73 eaa. tai myöhemmin) oli roomalainen legaatti ja preetori, joka otti osaa kolmannen orjasodan alkuvaiheeseen 70-luvulla eaa. Hänen myöhemmästä elämästään ei ole tietoa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaius Claudius Glaber syntyi 112 eaa. Roomassa. Hänellä todennäköisesti oli yhteyksiä Claudian sukuun, joka oli eräs valtakunnan tunnetuimista ja vaikutusvaltaisimmista suvuista. Hän palveli armeijassa ja nousi lopulta legaatiksi.lähde?

Taistelu Vesuviuksella 73 eaa.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudius kokosi kolmannen orjasodan alettua kolmetuhatta kouluttamatonta miestä, jotka hän johti taisteluun Spartacuksen joukkoja vastaan. Sotaretki näytti alkavan onnistuneesti, sillä Claudius piiritti Spartacuksen joukot Vesuviuksella sijaitsevalle kukkulalle. Spartacuksen joukot kuitenkin rakensivat köynnöksistä köysiä, joilla saattoivat laskeutua kukkulalta alas öisin roomalaisten selustaan. Yllätysmomentin turvin he ajoivat roomalaisjoukot paniikkiin ja pakottivat nämä vetäytymään, minkä jälkeen he ryöstivät näiden jälkeensä jättämät varusteet. Claudius luovutti komentajuuden Publius Variniukselle, joka myöskään ei menestynyt taistelussa Spartacusta vastaan.[1]

Claudiuksen vaiheista taistelussa häviämisen jälkeen ei ole tietoa. Roomalaiset lähteet eivät mainitse enää häntä.lähde? Saman nimisen Rooman senaattorin on aiemmin uskottu olevan sama henkilö, mutta tätä ei pidetä enää uskottavana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chrystal, Paul: Rome: Republic into Empire: The Civil Wars of the First Century BCE, s. 42–43. Pen and Sword History, 2019. ISBN 978-1-52671-009-3. (englanniksi)
  2. Notes on Roman Senators of the Republic. Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, 1964, s. 133. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)