Gaius Antonius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gaius Antonius (k. 42 eaa.) oli roomalainen poliitikko ja sotilas. Hän oli preettori vuonna 44 eaa. Hänen vanhempansa olivat Marcus Antonius Creticus ja Julia Antonia. Triumviri Marcus Antonius ja konsuli Lucius Antonius olivat Gaiuksen veljiä.

Gaius oli aina Julius Caesarin ja vanhemman veljensä Marcuksen kannattaja. Vuonna 49 eaa. Gaius toimi Caesarin legaattina. Hänet lähetettiin kahden legioonan kanssa Illyriaan, jossa Pompeiuksen laivasto kuitenkin saartoi Gaiuksen Curictan saarelle. Gaius pakotettiin antautumaan ja hän jäi vangiksi.[1] Gaius oli preettori (praetor urbanus) vuonna 44 eaa. Samana vuonna Marcus Antonius oli konsuli ja Lucius Antonius oli kansantribuuni. Marraskuussa 44 eaa. Gaius nimitettiin Makedonian maaherraksi. Gaius lähti Makedoniaan vuodenvaihteessa, vaikka senaatti oli kumonnut hänen nimityksensä joulukuussa. Gaiuksen edeltäjä Makedonian maaherrana oli Hortensius, joka vastusti Gaiuksen nimittämistä seuraajakseen. Hortensiuksen avustuksella Brutus sai Makedonian, Illyrian ja Kreikan hallintaansa.

Maaliskuussa 43 eaa. Gaius joutui Apolloniassa Brutuksen piirittämäksi ja jäi tämän vangiksi. Cicero kehotti Brutusta teloittamaan Gaiuksen, mutta Gaius teloitettiin vasta seuraavan vuoden alussa. Tämä tapahtui joko Hortensiuksen ansiosta kostoksi siitä, että Marcus Antonius oli määrännyt Ciceron tapettavaksi proskriptioiden yhteydessä,[2] tai sitten hänet teloitettiin yritettyään lietsoa Brutuksen sotilaat kapinaan.[1]

  1. a b Oxford Classical Dictionary, hakusana "Antonius (RE 20), Gaius"
  2. Smith