Greater Underwater Propulsion Power Program

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta GUPPY)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Greater Underwater Propulsion Power Program (GUPPY) oli Yhdysvaltain laivaston toisen maailmansodan jälkeen aloittama ohjelma, jonka tarkoituksena oli parantaa sukellusveneiden nopeutta pinnan alla, ohjattavuutta ja toimintamatkaa. Lyhenteen lopussa oleva Y-kirjain lisättiin vain ääntämisteknisistä syistä.

Laivasto aloitti ohjelman, jossa analysoitiin sotasaaliina saatuja Saksan laivaston tyypin XXI sukellusveneitä U-2513 ja U-3008. Tulokset johtivat neljään erilliseen tavoitteeseen, jotka olivat akustojen tehon lisääminen, sukellusveneiden virtaviivaistaminen, snorkkelien käyttöönotto ja tulenjohtojärjestelmän parantaminen. Laivasto keskittyi uuden alusluokan suunnitteluun, mutta hankintatoimisto uskoi tavoitteisiin päästävän olemassaolevien Gato-, Balao- ja Tench-luokkien alusten modernisoinnilla. Kesäkuussa 1946 laivaston operaatiopäällikkö hyväksyi GUPPY-projektin. Alun kahden aluksen muutostyöt Portsmouthin laivastontelakalla kasvoi useaksi erilaiseksi muutosohjelmaksi. Muutostyöt tuottivat seitsemän erilaista versiota, jotka olivat: GUPPY I, GUPPY II, GUPPY IA, Fleet Snorkel, GUPPY IIA, GUPPY IB ja GUPPY III. Osa aluksi muutetuista aluksista koki useampia erilaisia versioita hankkeen edetessä.

GUPPY I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GUPPY II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GUPPY IA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankintatoimisto määritti vuoden 1951 GUPPY IA (SCB 47A) ohjelman GUPPY II:n edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Ohjelma sisälsi pääosan GUPPY II:n parannuksista, mutta siitä puuttui akuston muutos ja siihen liittyvät laajat sisätilamuutokset. Aluksille asenneetiin tehokkaammat Sargo II -akut, jotka oli kehitetty halvemmiksi vaihtoehdoiksi tarjoten kuitenkin lähes saman tehon. Sargo II -akkujen kestoikä oli myös parempi kuin GUPPY-akkujen mutta heikompi kuiten alkuperäisten Sargo-akkujen. Kaikuhuonetilat sijoitettiin uudelleen etummaiseen torpedohuoneeseen makuutilojen alapuolelle.

Muutostyöt tehtiin seuraaville aluksille:

Fleet Snorkel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GUPPY IIA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1952-1954 toteutettu GUPPY IIA (SCB 47C) oli GUPPY IA -ohjelman kaltainen.

GUPPY IB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GUPPY IB oli ainoastaan termi, joka kuvasi rajoitettua päivitystä neljälle Nato-maiden laivastoille luovutettavalle alukselle. Aluksiin asennettiin snorkkeli ja ne vastasivat GUPPY IA päivitystä ilman kaikuluotaimen vaihtoa, tulenjohtojärjestelmän modernisointia tai ESM-järjestelmää.

Alukset olivat:

  • USS Barb, Italian laivaston Enrico Tazzoli (S511)
  • USS Dace, Italian laivaston Leonardo da Vinci (S510)
  • USS Hawkbill, Alankomaiden laivaston Hr. Ms. Zeeleeuw (S803)
  • USS Icefish, Alankomaiden laivaston Hr. Ms. Walrus (S802)

GUPPY III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

{

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Greater Underwater Propulsion Power Program