Furlong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Furlong (suomeksi vakomitta) on pituuden mittayksikkö, joka määritellään mailin kahdeksasosaksi.[1] Yksi furlong on siten pituudeltaan 660 jalkaa tai 220 jaardia (201,168 m). kymmenen chainia muodosti yhden furlongin. Sana furlong (alun perin furrow long) viittaa auranvaon, furrow pituuteen eekkerin kokoisella pellolla.[1] Vanha suomalainen mittayksikkö oli nimeltään "vakomitta". Muinaiskreikkalainen mittayksikkö stadion (192 m) on käännetty englanninkielisessä kuningas Jaakko I:n raamatunkäännöksessä furlongiksi.

Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Irlannissa laukkakilpailujen matkojen pituudet ilmoitetaan yleisesti maileissa ja furlongeissa. Muissa yhteyksissä furlongin käyttö on nykyään harvinaista.

Termi furlongs per fortnight ("poronkusemaa kahdessa viikossa") tarkoittaa mitä tahansa epämääräistä mittaustulosta tai lukemaa, joka ilmaistaan mahdollisimman vaikeatajuisina ja epämääräisinä yksikköinä.

Yksi eekkeri (acre) määritellään suorakulmioksi, jonka toinen sivunpituus on yksi furlong ja toinen yksi chain (22 jaardia).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.