Fukoku kyōhei

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fukoku kyōhei (jap. 富国強兵, "rikas maa, vahva armeija") oli Japanin kansallinen tunnuslause Meiji-kaudella. Se korvasi aiemman sloganin sonnō jōi. Se on alun peri otettu muinaisesta kiinalaisesta Zhànguó cè -historiakirjasta taistelevien läänitysvaltioiden aikakaudelta.

Tunnuslause oli Meiji-johtajien tavoitteiden keskiössä: se sisälsi ajatuksen kauaskantavasta politiikasta, jonka tavoitteena oli muuttaa japanilainen yhteiskunta kilpailukykyiseksi lännen kanssa. Se sai alkunsa Iwakura-lähetystöstä Eurooppaan ja toi ilmi kansallisen politiikan sisällön lisäksi ajan kansainvälisen politiikan ahnaan luonteen. Lähetystössä mukana olleet Ōkubo Toshimichi ja Itō Hirobumi pyysivät apua Saksan kanslerilta Otto von Bismarckilta, jonka neuvot vakuuttivat Meiji-johtajat sotilaallisesti ja taloudellisesti vahvan Japanin sekä nationalismin tarpeesta maan itsenäisyyden säilyttämiseksi.

Lännen imitoiminen ei kaiken kaikkiaan helpottanut jännitteitä Japanin ja lännen välillä. Se oli pikemminkin merkki siitä, että Japani hyväksyi ajan reaalipolitiikan. Japanin kasvava kauppa ja teollistuminen valjastettiin taisteluun lännen vaikutusvaltaa vastaan, jotta Japanista tulisi taloudellisesti ja sotilaallisesti tarpeeksi vahva noustakseen tekijäksi imperialismissa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fukoku kyōhei