Friedrichstadt-Palast

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Friedrichstadt-Palast

Friedrichstadt-Palast on 1984 rakennettu Berliinin Mittessä sijaitseva revyyteatteri, joka käyttää modernia näyttämötekniikkaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä vanhasta Friedrichstadt-Palastista (oik.) Spree-joen rannalla

Friedrichstadt-Palastin historia ulottuu aiempaan kauppahalliin, joka sijaitsi n. 200 metriä lounaaseen nykyisestä sijainnista, virallinen osoite oli vuonna 1867 Am Zirkus 1.

1873 rakennus muutettiin 5 000 istuinpaikan sirkusareenaksi. [1] Seuraavina vuosikymmeninä Salamonskyn, Renzin ja Schumannin sirkus ilahdutti berliiniläisiä esityksillään.

1910 kauppahalli muutettiin suureksi areenaksi ja Max Reinhardt järjesti ensimmäiset teatteriesitykset. Reinhardt päätti uudistaa rakennuksen uutta käyttötarkoitusta varten ja antoi tämän tunnetun arkkitehdin Hans Poelzigin tehtäväksi. [2][3] Rakennuksessa oli pyörivä näyttämö, jonka halkaisija oli 18 metriä ja jossa oli irrotettava etunäyttämö. Lisäksi käytössä oli moderni valaistus ja efektitekniikka.

1924 uusi johtaja Erik Charell esitti moderneja revyy-esityksiä ja toi taloon tähtiä, kuten the Comedian Harmonists ja La Jana. Natsivallan aikana teatteri sai uuden nimen: Theater des Volkes. Tällöin esitettiin porvarillisia operetteja.

Rakennus kärsi suurimmat vaurionsa 1945 vuoden alkupuolella toistuvien ilmahyökkäyksien johdosta. Sodan loputtua taiteilija Marion Spadoni avasi talon uudelleen toukokuussa 1945. Tällöin sitä kutsuttiin Palast Varietéksi ja sillä oli 3 500 istuinpaikkaa. Näyttämöllä esitettiin lasten esitys ensimmäistä kertaa.

1949 Berliinin kaupunki otti laitoksen haltuunsa ja palautti sille alkuperäisen nimen Friedrichstadt-Palast.

29. helmikuuta 1980 rakennus suljettiin, koska sen perustan sekä tukipaalujen valun havaittiin vajoavan voimakkaasti. Kun kokonaisuus oli muutettu uuteen rakennukseen 1985, lähes 120-vuotiaan rakennuksen purku aloitettiin lähes välittömästi.

Teatteri tänään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friedrichstadt-Palast

Tällä hetkellä Friedrichstadt-Palast on Euroopan suurin ja modernein showpalatsi. [4] Uusi Friedrichstadt-Palast avattiin 27. huhtikuuta 1984. Se on leveydeltään 80 metriä, pituudeltaan 110 metriä ja kattaa 195 000 kuutiometrin pinta-alan.

Friedrichstadt-Palastin suurta salia käytetään säännöllisesti esiintymistilana ja siellä on 1 895 istuinpaikkaa. Sen 2 854 neliön näyttämö on maailman suurin.lähde? Etunäyttämökaari on 24 metrin levyinen.lähde?

Foyer 2015

Friedrichstadt-Palastin ohjelmístoon kuuluu mm. lasten esitykset, vierailevat esitykset ja festivaaligaalat. Palastin verkkosivujen mukaan se on erikoistunut monimutkaisiin ja mielikuvituksellisiin esityksiin, joissa käytetään huipputason valaistusta ja näyttämötekniikkaa, yli sataa esiintyjää ja tyyliteltyjä akrobaattisia numeroita.[4]

Runsaiden, miljoonien arvoisten investointien jälkeen Friedrichstadt-Palast jatkaa edelleen Euroopan suurimpana ja moderneimpana showpalatsina.[5][4] Nykyään Friedrichstadt-Palast tunnetaan ainutlaatuisesta ohjelmistostaan ja teatterin koosta.kenen mukaan? Näyttämön vuoropuhelut on poistettu lähes kokonaan, mistä johtuen esitykset sopivat myös kansainvälisille vieraille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wolfgang Carle, Henry Martens:Children, how time flies – A History of the Friedrichstadt Palace Berlin, Henschel VerlagArt and Society, Berlin 1987 have amounted, p. 18
  2. Hans Poelzig:construction of the Great Berlin Schauspielhaus.Commemorate the opening
  3. Heike Hambrock:Marlene Moeschke – staff member?, rediscovered the work of the sculptor and architect provides new information about Hans Poelzig Large Schauspielhaus in Berlin.in:Critical reports.Marburg 29.2001,3, p. 37-53 ((ISSN | 0340–7403))
  4. a b c https://www.palast.berlin/en/home/palast/
  5. http://www.dw.de/berlins-friedrichstadtpalast-theater-undergoes-vegas-style-revival/a-6465568

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.