Freudenstadt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Freudenstadt
Vaakuna
Vaakuna
Kartta
Freudenstadt

48°27′47″N, 8°24′40″E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunta Freudenstadt
Kokonaispinta-ala 87,54 km2[1]
Korkeus merenpinnasta 732 m
Väkiluku 24 301 [2]
Muuta
Postinumero 72250

www.freudenstadt.de

Freudenstadt on kaupunki Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Herttua Friedrich I perusti sen vuonna 1599.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freudenstadt sijaitsee Schwarzwaldin vuoristoalueen pohjoisosassa noin 65 kilometriä Stuttgartista lounaaseen.[3][4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herttua Friedrich I perusti Freudenstadtin 1599, joten se on verraten nuori kaupunki. Alueella oli tosin ollut asutusta jo 1100-luvulta. Freudenstadtista kaavailtiin 3 500 asukkaan kaupunkia, mikä oli ajan mittapuun mukaan suuri kaupunki. Suunnitelmat kariutuivat herttuan kuolemaan 1608. Tilannetta pahensivat kulkutaudit, vuoden 1632 suuri tulipalo ja kolmikymmenvuotinen sota. Konflikteja oli vastaisuudessakin, mutta niiden negatiivinen vaikutus oli vaimeampi. 1800-luvun loppu oli Freudenstadtille hyvää, nousujohteista aikaa.[5]

Nousun keskeinen vaikuttaja oli Alfred Hartranft, joka kehitti Freudenstadtia matkailukohteena. Kaupunki houkutteli niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin turisteja, kunnes toisen maailmansodan syttyminen tukahdutti ulkomaanmatkailun. Saksalaisia matkailijoita riitti edelleen. Sodan lopussa, huhtikuussa 1945, ranskalaisjoukot polttivat lähes koko kaupungin maan tasalle. Jälleenrakentaminen aloitettiin heti sodan päätyttyä. Historialliset kohteet, kuten kaupunginkirkko, rakennettiin alkuperäistä vastaaviksi. Kirkko vihittiin uudelleen 1950.[5]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freudenstadtissa harjoitetaan muun muassa koneenrakennusta. Kaupungin suuria työllistäjiä ovat Oest-Gruppe, Schmid Group ja Robert BÜRKLE GmbH. Perheyritys Robert Kurz on erikoistunut sähkölaitteiden myyntiin.[6] Freudenstadtin päärautatieasema, Freudenstadt Hauptbahnhof, sijaitsee ratojen Eutingen im Gäu–Schiltach ja Murgtalbahn (Rastatt–Freudenstadt) risteyksessä. Freudenstadtin länsipuolitse kulkee moottoritie BAB 5, pohjoispuolitse BAB 8 ja itäpuolitse BAB 81[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal), Federal Statistical Office (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. (de) Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022, Federal Statistical Office, View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Entfernung von Freudenstadt, Baden-Württemberg nach Stuttgart, Baden-Württemberg Entfernungberechnen.com. Viitattu 20.3.2024. (saksaksi)
  4. Stadtportrait Freudenstadt.de. Stadt Freudenstadt. Viitattu 20.3.2024. (saksaksi)
  5. a b Stadtportrait Schwarzwald-kompass.de. Schwarzwald Kompass. Viitattu 20.3.2024. (saksaksi)
  6. Standortprofil Freudenstadt: Wirtschaft und die größten Unternehmen Die-deutsche-wirtschaft.de. Die Deutsche Wirtschaft. Viitattu 20.3.2024. (saksaksi)
  7. Zahlen & Fakten Freudenstadt.de. Stadt Freudenstadt. Viitattu 20.3.2024. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Freudenstadt.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Freudenstadt)