Fredegar Bolger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fredegar Bolger on kuvitteellinen hahmo J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjassa.

Huomaamaton ystävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredegar oli vieraana Bilbon jäähyväisjuhlassa 22. syyskuuta 1401 Kl. Hän kuului Frodo Reppulin ystäviin. Nämä "olivat yleensä Vanhan Tukin jälkeläisiä, jotka olivat lapsina olleet ihastuneita Bilboon ja kuljeksineet usein Repunpäässä". Fredegar oli mukana pakkaamassa Frodon tavaroita, kun tämä syyskuussa 1418 Kl. (3018 KA) oli muuttavinaan Krikkoloon; 20. syyskuuta kahdet muuttovaunut lähtivät kohti Bukinmaata, 22. syyskuuta hobitit viettivät jäähyväisjuhlan (joka oli myös Frodon 50-vuotisjuhla ja Bilbon 128. syntymäpäiväjuhla), kävivät ulkona ja menivät nukkumaan. Seuraavana aamuna he pakkasivat loput tavarat yksiin vaunuihin, jotka Merri ajoi Krikkoloon Fredegarin kanssa.

Kun Frodo, Pippin ja Sam olivat ylittäneet Rankkivuon, Merri kävi ilmoittamassa Fredegarille, että nämä olivat tulossa. Yhdessä he laittoivat ystävilleen toisen illallisen ja lämmittivät kolme ammeellista kylpyvettä.

Krikkolossa kävi ilmi, että Fredegar oli kuulunut Frodon ystävien salaliittoon, jonka tarkoitus oli kerätä tietoja Bilbon sormuksesta ja pitää silmällä Frodoa, ettei tämä saisi päähänsä lähteä yksin sormuksen kanssa erämaihin. Krikkolossa vietetyn illan kuluessa Fredegar puuttui puheeseen vain tarjotakseen sieniä ja varoittaakseen ystäviään lähtemään Vanhaan Metsään, jota hän sydämestään kammosi. Illallisen kuluessa kävi myös ilmi, että Fredegar oli melkoinen syömääri (hobitiksikin): "kun he olivat lopettaneet, jopa Pulla Bolger päästi tyytyväisen huokauksen".

Kotirintamalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kävi ilmi, että Fredegarin osana ei ollut lähteä seikkailuun muiden hobittien kanssa, sillä vaikka hän piti Frodosta, "hänellä ei ollut mitään hinkua lähteä Konnusta eikä nähdä mitä sen ulkopuolella oli". Hänen tehtävänään oli jäädä Frodon hankkimaan Krikkolon asuntoon ja saada mahdollisuuksien mukaan kaikki uteliaat luulemaan, että Frodo asui siellä edelleen. Hänellä oli jopa Frodon vanhoja vaatteita mukanaan osan esittämistä varten.

Seuraavana aamuna Fredegar saattoi Frodon ja kumppanit Aidalle ja Vanhaan Metsään johtavalle portille ja toivotti näille onnea matkaan.

Kun hänen ystävänsä yöpyivät Briissä Pomppivan Ponin majatalossa (varhain aamulla 30. syyskuuta), Fredegarissa koko sen päivän kasvanut pelko muuttui kauhuksi. Krikkolon talon oveen koputettiin ja ohut uhkaava ääni sanoi: "Avatkaa Mordorin nimeen!". Sormusaaveet olivat tulleet etsimään Frodoa, mutta ne eivät löytäneet Fredegariakaan; tämä oli paennut takaovesta ja juossut yli virstan päähän lähimpään taloon, jonka kynnykselle hän lyyhistyi huutaen "Ei ei ei! Älkää minua! Se ei ole minulla!" Fredegarin sopertelujen perusteella pääteltiin, että Vanhasta Metsästä oli tehty jokin hyökkäys ja siksi soitettiin Bukinmaan torvimerkkiä. Sormusaaveet pakenivat. Myöhemmin samana päivänä myös Gandalf tuli Krikkoloon, mutta hän ei tavannut Fredegaria; Krikkolon talo oli tyhjä ja sen kynnyksellä lojui Frodolle kuulunut kaapu.

Sissipäällikkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredegar tavataan vasta sen jälkeen, kun Saruman oli kuollut ja Kontu vapautettu roistoista. Virranvarren Taistelun jälkeisenä päivänä Frodo ratsasti Järin Möyremään vapauttamaan vangit Umpikoloista. "Ensimmäisten joukossa oli Fredegar Bolger, jota ei enää käynyt kutsuminen Pullaksi. Hänet oli vangittu sen jälkeen kun roistot olivat savustaneet esiin hänen johtamansa kapinallisjoukon Purumurjulasta Kivikon kukkuloilta, jossa he olivat piileskelleet". Fredegar oli niin heikossa kunnossa, että hänet täytyi kantaa ulos. Sentään hän ihmetteli, mikä mahtoi olla Pippinin hatun numero – hänestä kun oli tullut "nuori kovaääninen jätti" (ibid.).

Juonipaljastukset päättyvät tähän.