Franz Joseph Gall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franz Joseph Gall
Franz Joseph Gall
Franz Joseph Gall
Henkilötiedot
Syntynyt9. maaliskuuta 1758
Baden, Saksa
Kuollut22. elokuuta 1828 (70 vuotta)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus  Saksa
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Neuroanatomia
Fysiologia

Franz Josef Gall (9. maaliskuuta 175822. elokuuta 1828) oli saksalainen fysiologi, jonka mukaan aisti- ja havaintotoimintojen perusta on aivojen fysiologisissa ominaisuuksissa. Hän kehitteli teorian mentaalisten toimintojen lokalisoitumisesta aivoihin, mikä johti myöhemmin frenologiaksi kutsuttuun oppiin. Frenologian mukaan ihmisen mentaaliset ominaisuudet on mahdollista selvittää kallon muotojen perusteella.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gall syntyi varakkaaseen villakauppiasperheeseen Tiefenbronnin kylässä Badenissa, Saksassa. Gallit olivat alun perin lombardialaisia aatelisia, mutta olivat asuneet Badenissa jo vuosisadan ajan. Toiseksi vanhimpana poikana Gallista piti tulla pappi, mutta sen sijaan hän lähti opiskelemaan lääketiedettä Strasbourgin yliopistoon. Hän valmistui lopulta Wienin yliopistosta.

Gallin ideat mentaalisten toimintojen lokalisoitumisesta aivojen tiettyihin paikkoihin olivat vallankumouksellisia. Katolinen kirkko piti Gallin teorioita uskonnon vastaisina ja lopulta hän joutui epäsuosioon myös keisari Frans Josefin hovissa. Tämän seurauksena hän siirtyi Pariisiin, jossa saavutti hyvän aseman paikallisissa älykköpiireissä.lähde?

Gall kuoli Pariisissa 22. elokuuta 1828. Hän oli naimisissa, mutta perheessä ei ollut lapsia.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gallin merkittävin oivallus oli ajatus mentaalisten toimintojen lokalisoitumisesta erillisiin paikkoihin aivoissa. Hänen mukaansa aivoissa on 27 "elintä", joista kukin on erikoistunut johonkin havainto- tai kognitiiviseen toimintoon sekä henkilön erilaisiin moraalisiin ominainaisuuksiin. Tämä oli hänen omana aikanaan tärkeä ja vallankumouksellinen ajatus, jota kritisoitiin vielä paljon myöhemmin. Monet aikalaiset olivat sitä mieltä, että aivot ovat eriytymätön elin, jonka kokonaistoiminnasta ajattelu jotenkin syntyy. Myöhemmin Gall keksi, että nämä ominaisuudet ilmenevät pään pinnan muotoina. Termin frenologia keksi Gallin oppilas Johann Spurzheim, joka riitaantui Gallin kanssa ja alkoi popularisoida ja levittää Gallin oppeja omissa nimissään[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sacks, Oliver.(2010) The Mind's eye. Picador, Great Britain. ISBN 978-0-330-51399-9

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]