Frank Harary

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank Harary vuonna 2001

Frank Harary (11. maaliskuuta 19214. tammikuuta 2005) oli tunnettu yhdysvaltalainen matemaatikko, jonka erikoisala oli verkkoteoria eli graafiteoria. Harary on saanut myös kutsumanimen myös ”nykyaikaisen verkkoteorian isä”.[1]

Elämä ja työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Harary syntyi New Yorkissa, paikalla jonne 1930-luvulla rakennettiin Empire State Building. Frank Harary oli Syyriasta Amerikkaan muuttaneen juutalaisen siirtolaisen Joseph Hararyn vanhin lapsi. Suvun sukujuuret juontavat myös Palestiinaan. Tunnettu amerikkalainen taikuri Franz Harary on hänen veljenpoikansa. Frank Harary suoritti akateemiset perustutkintonsa sotavuosina 1941 ja 1945 Brooklyn Collegessa ja väitteli tohtoriksi Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä vuonna 1948. Hänen ensimmäinen työpaikkansa väitöksen jälkeen oli Michiganin yliopisto (1948–1986), minkä jälkeen hän siirtyi Las Crucesiin New Mexicoon, missä hän toimi vuodesta 1987 aina kuolemaansa saakka New Mexicon valtionyliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksella emeritusprofessorina ("Distinguished Professor Emeritus"). Vuonna 2005 työhuone nimettiin hänen mukaansa. Frank Harary oli julkaisusarjojen Journal of Combinatorial Theory ja Journal of Graph Theory perustaja. [1]. Harary ehti saada kunniatohtorin arvon neljässä eri yliopistossa: Aberdeen yliopisto, Skotlanti 1975 (matematiikka), Lundin yliopisto, Ruotsi 1978 (sosiaalitieteet), Exeterin yliopisto, Englanti 1992 (tietojenkäsittelyoppi) ja Makedonian yliopisto, Thessaloniki, Kreikka (taloustiede ja sosiaalitieteet).</> Hararyn erikoisuuksiin kuului hänen harrastuksensa "kerätä yliopistoja". Hän listasi kaikki yliopistot ja korkeakoulut, joissa oli käynyt luennoimassa. Vuosien varrella hän ehti luennoida liki 90:n maan useassa yliopistossa, joukossa on lukuisia suomalaisia yliopistoja. Lisäksi hän ehti luennoida jokaisessa Yhdysvaltain osavaltiossa ja noin 200:ssa yliopistossa siten, että joukossa oli vähintään yksi yliopisto jokaisella alkukirjaimella A–Z. Erikoisuutena voi myös mainita, että elokuvassa Good Will Hunting (1996) päähenkilöä, nuorta matemaattista neroa Will Huntingia, esittävä Matt Damon ratkaisee taululla "mahdottoman" verkko-ongelman, joka on poimittu Hararyn julkaisuista.

Matematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Harary 80 v. juhlaseminaarissaan Chicagossa 2001

Hararyn työt verkkoteorian kentällä sijoittuivat laajalle alueelle. Hänen kiinnostuksen kohteitaan olivat mm verkkojen luettelointi, jossa listataan erilaisia verkkoja. Tästä aiheesta hän kirjoitti yhdessä Edgar J. Palmerin kanssa vuonna 1973 kirjan Graph Enumeration. Yksi perusongelma oli selvittää kuinka välttää listaamasta keskenään isomorfisia verkkoja useaan kertaan. Harary loi itse kokonaan verkkoteorian haaran Signed graphs ("merkityt verkot") [2], joka syntyi hänen tutkimuksistaan teoreettisen sosiaalipsykologian alueella yhdessä psykologi Dorwin Cartwrightin kanssa [3]. Lisäksi Harary sovelsi verkkoteoriaa monilla muillakin tieteen aloilla, hän oli mm. yksi kirjoittaja John Wileyn ensimmäisessä sähköisessä kirjassa (eBook), Graph Theory and Geography ja kirjoitti yhdessä norjalaisen etnologi Per Hagen kanssa kolmen kirjan sarjan polynesialaista sukuverkostoista.

Harary julkaisi yli 700 tieteellistä paperia yli 300:n kirjoittajan kanssa. Hänellä oli myös kaksi julkaistua artikkelia Paul Erdősin kanssa, joten Hararyn Erdősin luku on yksi. Frank Hararyn pääteoksena voidaan pitää vuonna 1968 julkaistua verkkoteorian perusteosta Graph Theory, joka on käännetty myös saksaksi, venäjäksi ja japaniksi.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harary, Frank, R.Z. Norman ja D. Cartwright, Structural Models: An Introduction to the Theory of Directed Graphs (1965), Wiley, New York.
  • Harary, Frank, Graph Theory and Theoretical Physics (1967), Academic Press.
  • Harary, Frank, Graph Theory (1969), Addison–Wesley, Reading, MA.
  • Harary, Frank ja Palmer, Edgar M., Graphical Enumeration (1973), Academic Press, New York, NY.
  • Harary, Frank ja Hage Per, Structural Models in Anthropology (1983), Cambridge Univ. Press, Cambridge.
  • Harary, Frank ja Buckley F., Distance in Graphs (1990), Addison-Wesley, Reading.
  • Harary, Frank ja Hage Per, Exchange in Oceania (1990), Clarendon Press, Oxford.
  • Harary, Frank ja Hage Per, Island Networks (1996), Cambridge Univ. Press, Cambridge.
  • Arlinghaus, Sandra Lach; Arlinghaus, William C.; Harary, Frank. Graph Theory and Geography: An Interactive E-Book. New York: John Wiley and Sons, 2002.

Toimittanut:

  • Harary, Frank (Editor), New Directions in the Theory of Graphs: Proceedings of the 1971 Ann Arbor Conference on Graph Theory (1973), University of Michigan, Academic Press.
  • Wilf, Herbert S. and Harary, Frank (Editors), Mathematical Aspects of Electrical Networks Analysis (Siam-Ams Proceedings, Volume 3)(1971), Symposium in Applied Mathematics, American Mathematical Society.
  • Harary, Frank (Editor), Topics in Graph Theory (1979), New York Academy of Sciences.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Frank Harary, a biographical sketch at the ACM SIGACT site
  2. Harary, F. (1953-54), On the notion of balance of a signed graph. Michigan Math. Journal, vol. 2, pp. 143-146 and addendum preceding p. 1.
  3. Cartwright, D. and Harary, F. (1956), Structural balance: a generalization of Heider's theory. Psychological Review, vol. 63, pp. 277-293.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]