Francisco de Paula Van Halen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Francisco de Paula Van-Halen y Maffei (13. maaliskuuta 1814 Vich[1], Barcelona1887 Madrid) oli espanjalainen taidemaalari. Hänen tunnetuin maalauksensa on Las Navas de Tolosan taistelu joka on näytteillä Palacio del Senadossa.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Halen aloitti taidemaalarina Barcelonassa ja muutti sieltä opiskelemaan Madridiin San Fernandon kuninkaalliseen taideakatamiaan José Aparicion oppilaaksi. Hänen teoksistaan ensimmäisenä esillä oli vuonna 1838 historiallinen maalaus Don Alvaro de Lunan kuolema. Siellä hän alkoi tehdä työtä Madridissa siihen aikaan ilmestyneille merkittäville kuvalehdille. Vuonna 1851 hän sai nimityksen hovimaalariksi ja ylimääräiseksi akateemikoksi. Hän päätyi lopulta Madridin Tieteelliseen museon taiteilijaksi maalamaan hovin muotokuvia saadakseen maksetuksi velkansa.

Pradon museossa on hänen maalauksistaan muun muassa Las Navas de Tolosan taistelu (vuodesta 1864 esillä senaatissa), Estacadas cartaginense, Degollador galo, Honderos primitivos ja Infantería Cartaginesa, kaikki piirrokset. Brüsselin valtaistuinsalissa on Kaarle V:n kruunusta luopuminen. Museo Carlista de Estelassa on teos Batalla en la primera guerra Carlista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]