Francisco de Paula Van Halen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Francisco de Paula Van-Halen y Maffei (3. maaliskuuta 1814 Vic[1], Barcelona11. helmikuuta 1887 Madrid) oli espanjalainen taidemaalari. Hänen tunnetuin maalauksensa on Las Navas de Tolosan taistelu.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Halen aloitti taidemaalarina Barcelonassa ja muutti sieltä opiskelemaan Madridiin San Fernandon kuninkaalliseen taideakatamiaan José Aparicion oppilaaksi. Hänen teoksistaan ensimmäisenä esillä oli vuonna 1838 historiallinen maalaus Don Alvaro de Lunan kuolema. Siellä hän alkoi tehdä työtä Madridissa siihen aikaan ilmestyneille merkittäville kuvalehdille. Vuonna 1851 hän sai nimityksen hovimaalariksi ja ylimääräiseksi akateemikoksi. Hän päätyi lopulta Madridiin Tieteelliseen museon taiteilijaksi maalamaan hovin muotokuvia saadakseen maksetuksi velkansa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Halenin tunnetuin maalaus Las Navas de Tolosan taistelu on esillä Palacio del Senadossa. Pradon museossa on hänen maalauksistaan muun muassa Las Navas de Tolosan taistelu (vuodesta 1864 esillä senaatissa), Estacadas cartaginense, Degollador galo, Honderos primitivos ja Infantería Cartaginesa, kaikki piirrokset. Brysselissä kuninkaanlinnan valtaistuinsalissa on Kaarle V:n kruunusta luopuminen. Museo Carlista de Estelassa on teos Batalla en la primera guerra Carlista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]