Från Nära och Fjerran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehden näytenumeron etusivu.

Från Nära och Fjerran (”Lähteltä ja kaukaa”) oli Helsingissä vuosina 1860–1861 ilmestynyt ruotsinkielinen aikakauslehti.

Kirjakauppias Klas Theodor Sederholmin julkaisema ja toimittama Från Nära och Fjerran, alaotsikoltaan Litteraturblad för Finlands qvinnor oli naisille tarkoitettu makasiinilehti. Kerran kuukaudessa ilmestynyt 16-sivuinen ja oktaavikokoinen lehti painettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainossa. Se sisälsi etupäässä artikkeleita ja kaunokirjallisuutta. Lehden näkökulma oli miehen, jonka mielestä naisen tärkein tehtävä oli toimia vaimona ja äitinä. Siinä pohdittiin myös naisten kasvatus- ja koulutuskysymyksiä. Ensimmäisenä vuonnaan Från Nära och Fjerran sai toimittajaa tyydyttäneen 700 kappaleen levikin. Toisena vuonna tilaajamäärä laski, ja Sederholm lopetti lehden kannattamattomana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Töyry, Maija: Varhaiset naistenlehdet ja naisten elämän ristiriidat: Neuvotteluja lukijasopimuksesta, s. 169–201. Helsingin yliopiston viestinnän laitos, 2005. ISBN 952-10-2469-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]