Koordinaatit: 45.9996°N, 1.2139°W

Fort Boyard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fort Boyard

Fort Boyard on linnake Ranskan länsirannikolla Île-d'Aix'n ja Île d'Oléronin saarten välissä[1] Pertuis d'Antiochen salmessa. Linnake on rakennettu vuosina 1801–1857, ja siinä on ollut myös vankila.[1] Linnake sijaitsee pienellä kivistä rakennetulla tekosaarella, jonka rakennelma peittää lähes täysin. Linnoituksessa on kuvattu ranskalainen televisiosarja Seikkailujen linnake ja sen monet ulkomaiset versiot. Siellä kuvataan myös suomalaista Fort Boyard Suomi -ohjelmaa.lähde?

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fort Boyard.

Linnakkeen rakentamista oli suunniteltu jo vuonna 1666 arsenaalin valmistuttua,[1] mutta Sébastien Le Prestre de Vauban kehotti kuningas Ludvig XIV:tä hylkäämään hankkeen toteamalla, että ”on helpompi tarttua kuuhun hampailla kuin suorittaa sellainen suurtyö sellaisessa paikassa”.lähde?

Linnakkeen rakentaminen aloitettiin Napoleonin valtakaudella vuonna 1801[1] rannikon ja erityisesti Rochefortin arsenaalin suojaksi vieraita valtioita vastaan. Tuon ajan tykkien kantama oli rajallinen, ja Île-d'Aix'n ja Île d'Oléronin saarten välinen Pertuis d'Antiochen salmi oli niin leveä, ettei sitä olisi voinut turvata pelkästään saarille sijoitetuilla tykistöillä.lähde?

Vaikeuksien vuoksi rakennustyö keskeytettiin vuonna 1809.[1] Saarella ei ollut kunnollista kiinteää rakennuspohjaa, vaan linnakkeen peruskivet oli tuotava hiekkaiselle merenpohjalle laskuveden aikaan. Kivet kuitenkin vajosivat pohjahiekkaan oman painonsa vuoksi. Rakennustyöt käynnistettiin uudelleen vuonna 1837 Ludvig Filipin käskystä, kun Ranskan ja Englannin välit huononivat.[1] Linnake saatiin valmiiksi vuonna 1857lähde?.

Linnakkeen miesvahvuus oli 250 miestä. Itse rakennelma on 61 metriä pitkä ja 31 metriä leveä, ja sen uloimmat muurit ovat 20 metrin korkuiset. Tuliaseiden tekniikan kehitys oli kuitenkin jo edennyt niin pitkälle ja tykkien kantamat kasvaneet siinä määrin, että linnake oli jo valmistuessaan käytännössä tarpeeton.lähde?

Toisen keisarikunnan lopulla linnake muutettiin vankilaksi, ennen kuin se hylättiin 1900-luvun alussa.[1] Ajan kuluessa linnake rapistui huollon puutteessa. 1950-luvulla linnakkeen osti yksityishenkilö, ja 1961 se siirtyi Charente-Maritimen departementin omistukseen.lähde?

Linnakkeen entisöinti alkoi vuonna 1988. Töiden yhteydessä linnakkeeseen asennettiin sähköt. Televisiosarjaa varten linnakkeen vierelle asennettiin kuvausryhmää varten öljynporauslautan tapainen kelluva laituri. Entisöiminen saatiin päätökseen 1989, ja televisiosarjan kuvaukset alkoivat seuraavana vuonna. Linnaketta on siitä lähtien käytetty Seikkailujen linnakkeen kuvauspaikkana.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Fort Boyard oleron-island.com. Viitattu 11.9.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]