Ford Thunderbird (1958)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ford Thunderbird mk2)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ford Thunderbird

Ford Thunderbird

Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Valmistaja Ford Motor Company
Valmistusvuodet 19581960
Korimalli 2-ovinen coupé
2-ovinen avoauto
Luokka Personal luxury car
Edeltäjä Ford Thunderbird mk1
Seuraaja Ford Thunderbird mk3
Koko ja tekniset tiedot
Moottori V8
Iskutilavuus n. 5800-7000 cm3
Teho -
Huippunopeus -
Kiihtyvyys -
Vetotapa takaveto
Kulutus -

Ford Thunderbird -henkilöautomallin toinen, nelipaikkainen sukupolvi syntyi, kun alkuperäisen Thunderbirdin myyntimäärän katsottiin olevan edelleen liian pieni kaksipaikkaisuuden takia. Nelipaikkainen mustangiselvennä rakennettiin itsekantavalla korirakenteella, jotta saatiin mahdollisimman suuret sisätilat ulkomitoiltaan pieneen autoon. Autot rakennettiin uudessa tehtaassa Michiganin Wixomissa. Autoa valmistettiin ensimmäisenä tuotantovuonna 37 892 kappaletta, joka on puolet enemmän kuin edellisen version vuotuinen tuotantomäärä, vaikka uuden version ensimmäinen tuotantovuosi oli vain 9 kuukauden mittainen.

Auto on muotoilultaan hyvin erikoinen ja kulmikas.kenen mukaan? Se on noin 230 mm matalampi kuin saman aikakauden muut amerikkalaiset henkilöautot, ja maavaraakin on vain 147 mm. Auton kardaaniakseli jouduttiin matalan maavaran takia sijoittamaan melko ylös, ja kardaanitunneli näkyy auton sisällä suurena, koko auton mittaisena keskikonsolina. Se on yksi tämän mallin tunnetuista muotoilupiirteistä.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiovaihteistona vuoden 1958 Thunderbirdissä oli kolmivaihteinen manuaali, mutta lisävarusteena saatavissa olivat myös ylivaihteella varustettu versio sekä Cruise-O-matic, kolmiportainen automaattivaihteisto.

Edessä on erillisjousitus kierrejousin ja epätavallisen pitkin A-varsin. Takana on jäykkä akseli kierrejousin tuettuna. Jarruina edessä ja takana on rumpujarrut.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1959 keulan, perän ja sivujen koristelua muutettiin, saataville tuli myös nahkasisustus. Takajousitusta uudistettiin ja kierrejousien tilalle tuli lehtijouset, uudeksi moottorivaihtoehdoksi tuli seitsemän litran V8. Samalla myyntiluvut taas lähes kaksinkertaistuivat, ja autoa valmistettiin jopa 67 456 kappaletta, joista 10 261 kappaletta avomallia.

Vuonna 1960 tehtiin jälleen myyntiennätys: 92 842 myytyä Thunderbirdiä, joista 11 860 avomallia. Tässä vuosimallissa oli lisävarusteena saatavana aurinkokatto erikoismallissa nimeltä Golde Edition, jota myytiin 2 530 kappaletta.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 352 (FE) (n. 5800 cm3)
  • 428 (MEL) (n. 7000 cm3)
Renault 4 1961.jpg
Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.