Flavius Sulpicianus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Titus Flavius Sulpicianus (kuoli ehkä 197) oli roomalainen poliitikko. Hän kuului keisarilliseen Flavius-sukuun.[1] Hän oli yksi ehdokkaista Rooman keisariksi vuonna 193.

Sulpicianuksen tytär Flavia Titiana meni naimisiin tunnetun kenraalin Pertinaxin kanssa. Pertinax nousi keisariksi sen jälkeen kun Commodus murhattiin loppuvuonna 192. Pertinax teki apestaan Rooman kaupungin prefektin. Hallittuaan vain kolme kuukautta Pertinax murhattiin 28. maaliskuuta. Ennen kuolemaansa Pertinax oli lähettänyt appensa pretoriaanikaartin tukikohtaan lepyttelemään sotilaita.

Saatuaan kuulla Pertinaxin kuolemasta Sulpicianus lupasi sotilaille palkkion, jos hänet valittaisiin uudeksi keisariksi. Tarkoituksena oli luultavasti, että Sulpicianus toimisi sijaishallitsijana ja Pertinaxin pojan Publiuksen holhoojana niin kauan kuin tämä oli alaikäinen. Paikalle saapui kuitenkin myös Didius Julianus, joka myös havitteli keisariutta. Julianus ja Sulpicianus tarjosivat sotilaille vuoron perään enemmän ja enemmän rahaa. Kun Sulpicianus tarjosi sotilaille 20 000 sesteriusta, nosti Julianus oman tarjouksensa 25 000 sesteriukseen ja sai sotilaat puolelleen.[2] Sotilaat pelkäsivät myös, että Sulpicianus kostaisi heille Pertinaxin kuoleman.

Julianuksen hallituskausi jäi kuitenkin lyhyeksi, kun häntä vastaan nousivat Septimius Severus ja Pescennius Niger. Sisällissodan voittajaksi nousi Severus, josta tuli uusi keisari. Sulpicianus selvisi tästä kaikesta hengissä noin vuoteen 197 asti, mutta lopulta hänet teloitettiin. Rangaistuksen syynä oli luultavasti, että hän oli tukenut Severuksen vihollista Clodius Albinusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erling Bjøl ja Leo Hjortsø: Otavan suuri maailmanhistoria 4: Rooman valtakunta, s. 210. Otava, 1983. ISBN 951-1-07160-2.
  2. Flavius Sulpicianus. Livius.org. Articles on ancient history. Viitattu 18.7.2014. (englanniksi)