Finnish B

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Finnish B on suomi vieraana kielenä -oppiaine. Aine kuuluu IB-diplomiohjelmaan. Se kuuluu Group 2 -kieliin[1], joihin kuuluu noin 80 eri kieltä.selvennä Suomessa Finnish B:n voi ottaa paluumuuttaja tai opiskelija, jolla on suomi toisena kielenä. Ulkomailla opiskelua pitäisi olla ainakin yli kaksi vuotta, jotta voisi ottaa Finnish B:n.lähde? Finnish B on myös tarjolla muutamassa muussa maassa kuin Suomessa. Opiskelussa keskitytään enimmäkseen suomen kirjoittamiseen ja puhumiseen. Finnish B -ainetta pystyy opiskelemaan SL- tai HL-tasoisena, riippuen lukion tarjonnasta. SL-lyhenne tulee sanoista Standard Level (suom. perustaso) ja HL-lyhenne tulee sanoista Higher Level (suom. korkeampi taso).

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnish B:ssä käsitellään kahden vuoden aikana erilaisia aihealueita, jotka kehittävät opiskelijan puhumis- ja kirjoittamistaitoja. Käsiteltäviä aiheita ovat sosiaaliset suhteet, media, kommunikaatio ja maailmanlaajuiset ongelmat. Opiskelijat voivat lisäksi valita kaksi vapaaehtoista aihetta. Ne voivat olla esimerkiksi terveys, tieteet ja teknologia tai vapaa-aika. Lisäksi HL-tason opiskelijat käsittelevät kaksi kaunokirjallista teosta.

Arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internal assessment (suom. sisäinen arviointi) tarkoittaa koulun opettajien arvioitavaa työtä, joka mittaa oppilaan pätevyyttä taidossa joita on vaikea määritellä kirjoitetuiden tehtävien perusteella, kuten esimerkiksi puhumistaito tai laboratoriotyöskentely) on 30 % loppuarvosanasta. Sisäiseen arviointiin kuuluu opiskelijan suullisen esitelmä, luokan yhteinen keskustelu ja kirjoitustyö. Suullinen esitelmä ja keskustelu ovat opettajan kanssa. Opettaja antaa kaikille arvosanat, ja näistä osa lähetetään arvioitavaksi eteenpäin IB:n arvostelijalle. Puhe liittyy vapaaehtoiseen aiheiseen ja kesto on 8–10 minuuttia. Ryhmäkeskustelussa opettaja antaa kolme aihetta pakollisista aineista. Kirjoitustyön pituus ja aihe riippuu opiskelijan tasosta: SL-opiskelijat kirjoittavat 250–450 sanan työn ja sen lisäksi 150–200 sanan perustelutekstin. HL-opiskelijat kirjoittavat puolestaan 450–600 sanan luovan kirjoitelman ja sen lisäksi 150–250 sanan perustelutekstin. Kirjoitelmassa pitää kirjoittaa yhdestä tai kahdesta kaunokirjallisesta teoksestaselvennä.

External assessment (suom. ulkoinen arviointi) muodostaa 70 % arvosanasta. Siihen kuuluu luetun ymmärtämisen tehtäviä ja tasosta riippuen vähintään 250 tai 450 sanan pituinen kirjoitustyö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diploma language acquisition International Baccalaureate®. Viitattu 11.1.2019. (englanniksi)