Finnamyl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnamyl Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1999
Toimitusjohtaja Kalle Kainu
Kotipaikka Kokemäki
Toiminta-alue Kokemäki ja Lapua
Toimiala perunantärkkelys
Tuotteet perunatärkkelys, perunasuurimot, perunaproteiini (kaikki edellä mainitut sekä tavanomaisena että luomuna)
Liikevaihto 22,8 milj. euroa (2015)[1]
Henkilöstö 28 (2015)[1]
Kotisivu finnamyl.fi
Finnamylin tehdas Kokemäellä.

Finnamyl Oy on perustettu vuonna 1999, mutta itse tehdas on toiminut Kokemäellä jo vuodesta 1942[1]. Tehtaan aikaisemmat omistajat ovat olleet Hämeen Peruna Oy, Raisio Yhtymä, Ciba ja viimeisimpänä BASF. Finnamyl Oy siirtyi takaisin kotimaiseen omistukseen 30.9.2010. Omistajina ovat nykyään sopimusviljelijät, toimiva johto sekä eräät yhteistyötahot. lähde?

Kokemäellä valmistetaan, pakataan ja markkinoidaan perunatärkkelystä ja elintarvikkeita kaupan keskusliikkeille sekä elintarviketeollisuudelle. lähde? Osa Kokemäen tuotannosta myydään paperiteollisuuden tarpeisiin. Konserniin kuuluu myös Lapuan Peruna Oy, jonka koko tuotanto myydään modifioitavaksi paperiteollisuuden käyttöön.[1]

Kolmen Konstin perunajauhot, luomuperunajauhot ja Helmi-perunasuurimot sekä useat kaupan merkillä valmistetut perunajauhot valmistetaan Kokemäellä. 2010-luvun jälkipuoliskolla markkinoille tuli myös luomuperunasuurimo.[1]

Tuotteiden raaka-aine, tärkkelysperuna, kasvaa pääosin Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan hietamailla. Kun tehtaalle tulevat perunat on pesty, ne raastetaan ja niistä erotetaan kiintoaine (kuori, soluseinät) perunarehuksi nautakarjatiloille. Päätuote perunatärkkelys erotetaan seuraavana, ja jäljelle jää soluneste, joka aiemmin on levitetty lannoitteeksi pelloille. Vuonna 2015 valmistui Kokemäelle proteiinilaitos,[1] joka erottaa proteiinin solunesteestä, ja sen jälkeen soluneste haihdutetaan Adven Oy:n toimesta lannoitteeksi[2]. Lapualle valmistuu solunesteen haihdutuslaitos 2016. lähde?

  1. a b c d e f Nurkkala, Heli: Perunatärkkelykset gluteenittomassa leivonnassa. PowerPoint-kalvosarja. Finnamyl, sivustolla Foodwest, 2016. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 23.2.2022).
  2. Haihdutusmenetelmä – aidosti osana asiakkaan tuotantoprosessia Adven Oy. 8.9.2017. Viitattu 23.2.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]