FileMaker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

FileMaker on useassa käyttöjärjestelmässä toimiva relaatiotietokantaohjelmisto ja kevytkehitin.

FileMakeria kehittää Applen tytäryhtiö Claris. Ohjelmiston historia on pitkä: 1980-luvun puolivälissä Nashoba Systems kehitti 'Nutshell'-nimisen kannan DOS-pohjalle. Nashoba siirtyi sittemmin Macintosh-alustalle ja myöhemmin yhtiön osti Claris.

Ensimmäinen nykyisen FileMakerin versio, FileMaker Pro 1.0, syntyi vuonna 1990. Tämä versio oli vielä puhtaasti MacOS-sovellus. Syksyllä 1992 julkistettiin ensimmäinen monikäyttöjärjestelmäversio, FileMaker Pro 2.0. Apple sulautti osan Clariksesta itseensä ja nimesi FileMakerin ympärille keskittyvän yrityksen uudelleen, FileMaker Inc.:iksi.

Uusin versio FileMakerista on 18, joka julkistettiin Toukokuussa 2019. Versio 18 toi mukanaan mm. parannuksia suorituskykyyn ja palautumiseen virhetilanteista.

FileMaker 17 selkeytti lisessointia ja nykyisin lisessointi on yleisesti käyttäjäkohtainen ja sisältää FileMaker Pro, FileMaker webdirect, FileMaker Data API ja FileMaker Go käytön. FileMaker 13 version myötä -ohjelmistoperheeseen lisättiin FileMaker WebDirect, joka mahdollistaa FileMakerin käytön nettiselaimella. iPhone- ja iPad-alustoilta käyttö on mahdollista toteuttaa etäkäyttönä palvelimelta tai "standalone"-kannasta, joka on viety laitteelle.

FileMaker yhdistää tietokantamoottorin graafiseen käyttöliittymään sallien toimintojen muokkaamisen graafisen käyttöliittymän kautta raahaa ja pudota -toiminnoilla.lähde?

FileMaker toimii MacOS-, iOS ja Windows-ympäristöissä. Ohjelmistosta löytyy työasema- ja palvelinversiot. Käyttäjät voivat hyödyntää FileMaker-sovelluksia ja -tietokantoja joko työasemaclientillä tai web-liittymän kautta. FileMaker on ODBC-yhteensopiva ja pystyy liittymään useaan SQL-tietokantaan (mm. MS SQL, Oracle ja MySQL). SQL-kantojen tietoa voidaan käsitellä FileMakerin relaatioiden kautta FileMakerin layouteissa ja skripteillä.

Filemaker-toimijoita Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • FileMaker GmbH - FileMakerin levittäjä
  • Software Explosion - FileMaker jälleenmyyjä
  • Isolta Oy - FileMaker kehittäjä
  • Tiedonhallinta helpoksi THH Oy - FileMaker hosting, tuki ja kehittäminen
  • TeraKuu Oy - FileMaker tuki, kehittäminen, ylläpito, hosting

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]