Relaatiotietokanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Relaatiomalli

Relaatiotietokanta on predikaattilogiikkaan pohjautuvaan relaatiomalliin pohjautuva tietokanta. Relaatiomalli määrittelee tietokantatyypin peruskäsitteet, kuten taulut. Relaatiotietokannoissa taulujen välille luodaan yhteyksiä. Tietokantoja voidaan muokata relaatioalgebran kuvaamilla operaatioilla. Taulujen tiedot yhdistetään toisiinsa toisen taulun avaimella. Yksikäsitteisenä avaimena käytetään yleisesti tietueen tunnistetta eli ID:tä. Toisessa taulussa yhteyden luovaa saraketta kutsutaan viiteavaimeksi tai vierasavaimeksi (engl. Foreign Key).

Taulujen välisiä suhteita kuvataan usein Äiti-lapsi -termillä. Termin mukaisesti äidillä voi olla useita lapsia, mutta lapsella ei useita äitejä (suhde 1:n). Esimerkiksi viestillä voi olla vain yksi kirjoittaja (käyttäjä), mutta käyttäjällä useita kirjoituksia. Tällaisessa tapauksessa kirjoittaja/käyttäjä on tietokannallisesti viestin äiti ja kirjoitukset ovat kirjoittajan lapsia.

Yhdistettyjen taulujen tietojen käsittelyä hallitaan viite-eheyksillä. Viite-eheydet määrittävät mitä yhdistetyille tiedoille tapahtuu jos taulujen tiedot vaihtuvat tai ne poistetaan. Viite-eheyksillä voidaan siis määrittää esimerkiksi poistuvatko lapsitiedot jos äititieto poistetaan (Poistuvatko viestit jos niiden kirjoittaja poistetaan tietokannasta.).

Esimerkki yksinkertaisesta taulukkorakenteisesta tietokannasta.

ID Nimi Sukunimi Ikä
1 Pekka Pekkanen 45
2 Tieto Kantanen 23
3 Mauri Makkonen 68

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hernandez, Michael J.: Tietokannat : suunnittelu ja toteutus. alkuteos: Database design for mere mortals. Suomentanut Tomi Kajala. Helsinki: Edita, IT Press, 2000. ISBN 951-826-137-7.