Festival Puccini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gran teatro all’aperto Giacomo Puccini

Festival Puccini (Puccini-festivaalit) on Giacomo Puccinin musiikkiin keskittyvä ulkoilmaoopperatapahtuma, joka pidetään vuosittain heinä-elokuussa Torre del Lago Puccinin taajamassa Viareggion kunnassa Toscanassa Italiassa. Torre del Lago Puccini sijaitsee noin 14 kilometriä Pisasta pohjoiseen. Siellä on asukkaita noin 11 000. Se sijaitsee Massaciuccolijärven ja Tyrrhenanmeren välisellä kannaksella.

Festivaaliteatteri on Puccinin kodin eli nykyisen Villa Museo Giacomo Puccinin vieressä. Puccini asui talossaan miltei 30 vuotta ja sävelsi siellä lähes kaikki oopperansa.

Auringon nousu Massaciuccolijärvellä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puccini-festivaalit perustettiin pian maestron kuoleman jälkeen. Säveltäjän kerrotaan sanoneen Giovacchino Forzanolle ennen lähtöään Brysseliin hoitamaan kurkkusyöpäänsä marraskuussa 1924: ”Tulen tänne aina ja sitten lähden metsästämään kurppia... Mutta ainakin kerran haluaisin tulla tänne kuuntelemaan jonkun oopperoistani ulkoilmassa”.

Puccini kuoli Brysselissä 29.11.1924. Forzano muisti keskustelun ja alkoi suunnitella yhdessä Pietro Mascagnin kanssa festivaalien toteuttamista järvellä maestron kodin läheisyydessä. Tilapäinen teatteri Carro di Tespi Lirico nousi pilareiden päälle Massaciuccolijärven rannalle. Ensimmäisen La Bohèmen 24.8.1930 johti Pietro Mascagni ja ohjasi Giovacchino Forzano. Seuraavana vuonna Beniamino Gigli ja Adelaide Saraceni esiintyivät La Bohèmessa ja Rosetta Pampanini sekä Angelo Michetti Madama Butterflyssä. Festivaaleja ei pidetty sotien aikana, ja vasta vuonna 1949 ne käynnistyivät pariksi vuodeksi.

Festivaalit 1960-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri uudistettiin 1966, jolloin se sai kutsumanimen Teatro dei Quattromila. Se rakennettiin vanhaan venesatamaan, ja istuinpaikkoja sinne saatiin noin 3 200. Näyttämö on veden päällä ja katsomo maalla. Sen jälkeen alkoivat vuosittaiset festivaalit. Vuoden 1980 jälkeen festivaaleja on laajennettu, ja niillä voidaan esittää myös Puccinin aikalaisten teoksia, oopperaa ja balettia.

Laajeneminen 1990-luvun jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fondazione Festival Pucciniano (Puccinin festivaalisäätiö) perustettiin vuonna 1990. Sen jälkeen alkoi ammattimainen teatteritoiminta.

Viareggion kunta osti 2000-luvun alussa 25 000 m2 maata ja päätti rakentaa alueen kokonaan uudestaan. Alueelle rakennettiin Parco della Musica (musiikkipuisto) sekä uusi ulkoilmateatteri Gran teatro all’aperto Giacomo Puccini. Uusi teatteri vihittiin käyttöön vuonna 2008. Teatterissa on moderni orkesterimonttu, harjoitustilat, 3 370 istuinpaikkaa 44 rivissä. Teatterin katsomon alla on 495-paikkainen studioteatteri. Juhlilla on kävijöitä on vuosittain noin 45 000.

Festivaalien tähtiesiintyjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puccini-festivaaleilla ovat esiintyneet muiden muassa Beniamino Gigli, Franco Corelli, Plácido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Ingvar Wixell, Tito Gobbi, Renata Scotto, Raina Kabaivanska, Katia Ricciarelli, Fiorenza Cossotto ja Daniela Dessì.

Mario del Monaco valitsi näyttämön jäähyväisesitykseensä, joka oli Il Tabarro.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]