Festival Puccini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gran teatro all’aperto Giacomo Puccini

Festival Puccini (Puccini-festivaalit) on Giacomo Puccinin musiikkiin keskittyvä ulkoilmaoopperatapahtuma, joka pidetään vuosittain heinä- ja elokuussa Torre del Lago Puccinissa Toscanassa Italiassa. Vuonna 2011 järjestetään 57. Puccini-festivaalit.

Torre del Lago Puccini sijaitsee noin 14 km pohjoiseen Pisasta, noin 7 km etelään Viareggiosta ja noin 20 km länteen Luccasta. Kaupungissa on asukkaita noin 11 000, ja se sijaitsee Massaciuccoli-järven ja Tyrrhenanmeren välisellä kannaksella. Festivaaliteatteri on Puccinin kodin eli nykyisen Villa Museo Giacomo Puccinin vieressä. Puccini asui talossaan miltei 30 vuotta ja sävelsi siellä lähes kaikki oopperansa.

Auringon nousu Massaciuccoli-järvellä

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puccini-festivaalit perustettiin hyvin nopeasti Maestron kuoleman jälkeen. Säveltäjän kerrotaan sanoneen Giovacchino Forzanolle ennen lähtöään Brysseliin hoitamaan kurkkusyöpäänsä marraskuussa 1924: ”Tulen tänne aina ja sitten lähden metsästämään kurppia... Mutta ainakin kerran haluaisin tulla tänne kuuntelemaan jonkun oopperoistani ulkoilmassa”.

Puccini kuoli Brysselissä 29.11.1924. Forzano muisti keskustelun ja alkoi suunnitella yhdessä Pietro Mascagnin kanssa festivaalien toteuttamista järvellä Maestron kodin läheisyydessä. Tilapäinen teatteri Carro di Tespi Lirico nousi pilareiden päälle Massaciuccoli-järven rannalle. Ensimmäisen La Bohèmen 24.8.1930 johti Pietro Mascagni ja sen ohjasi Giovacchino Forzano. Seuraavana vuonna Beniamino Gigli ja Adelaide Saraceni esiintyivät La Bohèmessa ja Rosetta Pampanini sekä Angelo Michetti Madama Butterflyssä. Festivaaleja ei pidetty sotien aikana, ja vasta vuonna 1949 ne käynnistyivät pariksi vuodeksi.

Festivaalit 1960-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri uudistettiin 1966, joloin se sai kutsumanimen Teatro dei Quattromila. Se rakennettiin vanhaan venesatamaan, ja istuinpaikkoja sinne saatiin noin 3 200. Näyttämö on veden päällä ja katsomo maalla. Sen jälkeen alkoivat vuosittaiset festivaalit. Vuoden 1980 jälkeen festivaaleja on laajennettu, ja niillä voidaan esittää myös Puccinin aikalaisten teoksia, oopperaa ja balettia.

Laajeneminen 1990-luvun jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fondazione Festival Pucciniano (Puccinin festivaalisäätiö) perustettiin vuonna 1990. Sen jälkeen alkoi ammattimainen teatteritoiminta. Vuonna 2010 säätiötä johtavat puheenjohtaja Massimiliano Simoni, taiteellisena johtajana Alberto Veronesi ja toiminnanjohtajana Franco Moretti.

Viareggion kaupunki osti 2000-luvun alussa 25 000 m2 maata ja päätti rakentaa alueen kokonaan uudestaan. Alueelle rakennettiin Parco della Musica (Musikkipuisto) sekä uusi ulkoilmateatteri Gran teatro all’aperto Giacomo Puccini. Uuden teatterin rakennustyöt aloitettiin 1. helmikuuta 2006 ja se vihittiin käyttöön 15. kesäkuuta 2008. Teatterissa on moderni orkesterimonttu, harjoitustilat, 3 370 istuinpaikkaa 44 rivissä ja paikoista 23 on liikuntaesteisille. Teatterin katsomon alla on 495-paikkainen studioteatteri ja suuret väliaikatarjoilutilat. Juhlilla on kävijöitä on vuosittain noin 45 000.

Festivaalien tähtiesiintyjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puccini-festivaaleilla ovat esiintyneet muiden muassa Beniamino Gigli, Franco Corelli, Plácido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Ingvar Wixell, Tito Gobbi, Renata Scotto, Raina Kabaivanska, Katia Ricciarelli, José Cura, Eva Marton, Ghena Dimitrova, Fiorenza Cossotto, Daniela Dessì, Fabio Armiliato, Maria Guleghina, Amarilli Nizza, Donata D’Annuzio Lombardi, Martina Serafin ja Maria Chiaria.

Mario del Monaco valitsi tämän näyttämön jäähyväisesitykseensä, joka oli Il Tabarro.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]