Feliks Kulov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Feliks Kulov
Kirgisian 9. pääministeri
Edeltäjä Kurmanbek Bakijev
Seuraaja Azim Isabekov
Henkilötiedot
Syntynyt29. lokakuuta 1948 (ikä 75)
Frunze
Ammatti poliitikko
Puoliso Naila Mamakanovna Bayaliev
Tiedot
Puolue Ar-Namys

Feliks Šaršenbajevitš Kulov (Феликс Шаршенбаевич Кулов, s. 29. lokakuuta 1948) oli Kirgisian pääministeri 1. syyskuuta 2005 – 19. joulukuuta 2006 ns. tulppaanivallankumouksen jälkeen, jossa maata sen itsenäistymisestä 15 vuoden ajan hallinnut presidentti Askar Akajev ajettiin maasta. Kulov johtaa Ar-Namys-puoluetta ja sen vaaliliittoumaa Kirgisian kansankongressia.

Kulov syntyi Frunzessa (nyk. Biškek) ja opiskeli poliisiksi. Hän oli 1970-luvulta Kirgisian hallituksessa eri tehtävissä mm. sisäministerinä, kansallisen turvallisuuden ministerinä ja Tšyin kuvernöörinä. Vuosina 1992–1993 hän oli Akajevin varapresidentti ja oli mm. ottamassa käyttöön maan omaa valuuttaa, mutta joutui eroamaan korruptioskandaalin vuoksi. Hän oli 1998–1999 Biškekin pormestari ja oli perustamassa Ar-Namysia 1999. Hän ilmoitti helmikuussa 2000 aikeestaan pyrkiä parlamenttiin eli Žoghorku Keňgešiin, mutta hänet pidätettiin kuukautta myöhemmin korruptiosta epäiltynä ja tuomittiin kymmeniksi vuosiksi vankeuteen eri syytösten perusteella.

Helmi–maaliskuun 2005 parlamenttivaalien ja tulppaanivallankumouksen jälkeen Kulov vapautettiin vankilasta ja presidentiksi noussut Kurmanbek Bakijev nimitti hänet turvallisuusvastaavaksi. Huhtikuussa kaikki syytteet Kulovia vastaan kumottiin. Kulov ilmoitti asettuvansa ehdolla presidentinvaaleissa, mutta vetäytyi ehdokkuudesta, mahdollisesti venäjänkielisyytensä vuoksi, ja tuki Bakijevia, joka voitti vaalin. Bakijev nimitti hänet pääministeriksi. Kulov ilmoitti hallituksensa erosta 19. joulukuuta 2006, ilmoituksen mukaan valmistellakseen perustuslain muutosta.[1] Presidentti Bakijev nimitti hänet kahdesti uudelleen pääministeriksi, mutta parlamentti ei hyväksynyt enää hänen nimitystään. Tämän jälkeen pääministeriksi tuli entinen maatalousministeri Azim Isabekov.

Helmikuussa 2007 Kulov liittyi oppositioryhmään, joka vaati presidentin eroa ja ennenaikaisia vaaleja. Hän on myös tukenut ideaa valtioliitosta Venäjän kanssa. Kulovia syytettiin myös huhtikuun 2007 presidentinvastaisten mellakoiden yhteydessä julkisen epäjärjestyksen tuottamisesta.[2]

  1. Kyrgyz Government Resigns RFE/RL. Viitattu 27.12.2007.
  2. Kyrgyz Ex-PM Charged with Creating Public Disorder RFE/RL. Viitattu 27.12.2007.