Fargo (1. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fargo
Alkuperämaa Yhdysvallat
Esittäminen
Verkko FX
Ensimmäinen esitys 2014-04-1515. huhtikuuta 2014
Viimeinen esitys 2014-06-1717. kesäkuuta 2014
Esitysten määrä 10
Kaudet
Luettelo televisiosarjan Fargo jaksoista

Yhdysvaltalaisen televisiosarjan Fargon ensimmäinen tuotantokausi alkoi FX-kanavalla 15. huhtikuuta 2014. Sen päärooleissa esiintyivät Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks ja Martin Freeman. Kausi koostui kymmenestä jaksosta, joista viimeinen esitettiin 17. kesäkuuta 2014.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Σ # Alkup. nimi Nimi suomeksi Ohjaus Käsikirjoitus Alkup. esityspäivä Suomen esityspäivä Tuotanto-
koodi
1 1 The Crocodile’s Dilemma Krokotiilin dilemma Adam Bernstein Noah Hawley 15. huhtikuuta 2014 10. marraskuuta 2014 XFO01001
Lorne Malvo joutuu peurakolariin ja puolialaston mies pakenee takakontista metsään. Lester Nygaard kohtaa kouluaikaisen kiusaajansa Sam Hessin, joka tinttaa häntä nenään. Ensiavussa Nygaard ja Malvo juttelevat asiasta ja Malvo ehdottaa miehen tappamista, mitä ideaa Nygaard ei myönnä eikä kielläkään. Malvo surmaa Hessin, myöhemmin todeten Nygaardille ettei hän sanonut "ei". Poliisipäällikkö Vern Thurman ja apulaisseriffi Molly Solverson tutkivat kolariautoa löytäen puolialastoman miehen kuolleena metsästä; Hessin murhaa tutkittaessa he saavat tietoonsa Nygaardin ja Malvon jutustelua Hessistä. Thurman saapuu Nygaardien kotiin tietämättä että Nygaard on juuri hakannut suupaltin vaimonsa vasaralla kuoliaaksi raivonpuuskassa. Malvo saapuu ja surmaa Thurmanin minkä jälkeen katoaa. Lester tyrmää itsensä kellarissa saadakseen kaiken näyttämään hyökkäykseltä. Duluthissa, konstaapeli Gus Grimly pysäyttää Malvon ylinopeudesta. Malvo esittää hänelle kaksi vaihtoehtoa: jatkaa ylinopeussakon käsittelyä (ja kohdata kuolema), tai päästää Malvo menemään (ja elää). Malvo ajaa pois ja hämmentynyt Grimly jättää asian raportoimatta.
2 2 The Rooster Prince Kolmasti kielletty Adam Bernstein Noah Hawley 22. huhtikuuta 2014 10. marraskuuta 2014 XFO01002
Kaksi miestä, Mr. Numbers ja Mr. Wrench (joka on kuuro) saapuvat etsimään Hessin murhaajaa. Saamiensa tuntomerkkien perusteella he kaappaavat Malvon näköisen miehen ja dumppaavat hänet jään alle avannosta. Bill Oswaltista on tehty uusi poliisipäällikkö ja on heti napit vastakkain Solversonin kanssa murhien suhteen. Solverson epäilee että Nygaardilla on jotain yhteyttä peurakolariauton kuljettajaan sekä Sam Hessin, Pearl Nygaardin ja Thurmanin murhiin. Oswaltin mielestä kyseessä on satunnainen irtolainen. Duluthissa "supermarkettikuningas" Stavros Milos palkkaa Malvon selvittämään kiristysjuttua. Uutiset Bemidjin murhista kulkeutuvat Duluthin poliisilaitokselle ja konstaapeli Grimly tajuaa että hänen pysäyttämänsä auto saattoi olla asiaan liittyvä.
3 3 A Muddy Road Kivinen tie Randall Einhorn Noah Hawley 29. huhtikuuta 2014 13. marraskuuta 2014 XFO01003
Metsästä löytyneen jäätyneen miehen henkilöllisyys selviää: hänet kaapattiin työpaikaltaan St. Paulista, luultavasti pelivelkojen takia. Turvakameran kuvasta saadaan ensi silmäys kidnappaajasta. Nygaard tapaa Sam Hessin lesken, Gina Hessin vakuutusasioissa samalla kun Mr. Numbers ja Mr. Wrench tarkkailevat talon ulkopuolella. He vierailevat Lesterin toimistossa uhkaavasti käyttäytyen, mutta tilanne raukeaa Solversonin saapumiseen. Hän taas antaa Nygaardin kuin vahingossa nähdä Malvon kuvan ja reaktiosta päättelee tämän tunnisteneen miehen. Malvo saa selville kiristäjän, fitness-ohjaaja Don Chumph, jolle sanoo ottavansa kiristysoperaation omiin käsiinsä. Hän tappaa Milosin koiran, vaihtaa kipulääkkeet Adderalliin sekä sabotoi vesijohtoja niin että suihkusta tuleekin sian verta. Grimly myöntää esimiehelleen päästäneensä Malvon varoituksella. Hän menee Bemidjiin juttelemaan Solversonin kanssa murhista.
4 4 Eating the Blame Vihreän sävyjä Randall Einhorn Noah Hawley 6. toukokuuta 2014 13. marraskuuta 2014 XFO01004
Takaumassa vuonna 1987 Milosin perheen autosta loppuu bensa keskellä ei-mitään. Korvia myöten veloissa oleva Stavros Milos rukoilee apua. Astuttuaan ulos autosta hän löytää laukun täynnä rahaa lumeen haudattuna (viittaus Fargo-elokuvaan). 19 vuotta myöhemmin putkimieheksi naamioitunut Chumph tutkii Milosin vesijohtoja eikä löydä niistä mitään vikaa. Mainitsee vain veren virtauksen kuulosteneen joltain raamatulliselta. Konstaapeli Grimly huomaa Malvon ja pidättää tämän. Grimly soittaa Solversonille, joka haluaisi mennä Duluthiin, mutta seriffi Oswalt menee hänen sijastaan. Malvo todistaa olevansa Frank Peterson, luterilainen pappi Baudettesta pitävällä alibilla. Malvo (Peterson) vapautetaan, mutta ennen kuin hän ehtii poistua, Grimly kutsuu häntä oikealla nimellä "Lorne Malvo" osoittaakseen että hän tietää. Malvo ja Chumph vapauttavat sirkkoja Milosin supermarkettiin, viittauksena heinäsirkkavitsaukseen. Mr. Numbers ja Mr. Wrench kidnappaavat Nygaardin, joka kuitenkin ehtii paeta ennen avantoon joutumista. Paetakseen Nygaard iskee paikalle saapunutta poliisia, joka pidättää hänet. Baaritappelulla Mr. Numbers ja Mr. Wrench junailevat itsensä samaan pidätysselliin.
5 5 The Six Ungraspables Hapuilua Colin Bucksey Noah Hawley 13. toukokuuta 2014 17. marraskuuta 2014 XFO01005
Putkassa Mr. Numbers ja Mr. Wrench saavat Malvon nimen pakottamalla Nygaardilta. Heidät vapautetaan, mutta Nygaard joutuu sairaalaan kädessä olevan vakavan infektion takia. Yksi Thurmanin tappaneista haulista oli osunut hänen käteensä. Nygaard oli piilotellut haavaa, koska se todisti hänen olleen samassa huoneessa kun Thurman tapettiin. Tämän uuden todisteen avulla Solverson vakuuttaa Oswaltin että äskeisillä tapahtumilla on yhteys. Milos aikoo maksaa kiristäjille ja Malvo lukitsee Chumphin komeroon siksi aikaa, ettei tämä pilaisi tapahtunia. Vietyään Miloksen kotiinsa Malvo huomaa, että Grimly on parkissa lähellä ja seuraa tämän kotiin. Ulkona Malvon aikeet keskeyttää naapurivahti, jota hän uhkailee ennen poistumistaan.
6 6 Buridan’s Ass Buridanin aasi Colin Bucksey Noah Hawley 20. toukokuuta 2014 17. marraskuuta 2014 XFO01006
Malvo laittaa Chumphin soittamaan Milokselle lunnaiden maksamisesta. Sitten hän tyrmää Chumphin ja teippaa tämän kiinni kuntoilulaitteeseen lataamattoman haulikon kanssa. Ammuttuaan sattumanvaraisia laukauksia Malvo poistuu ennen poliisin rynnäkköä, jossa Chumph taas kuolee. Duluthissa Solverson ja Grimly lähtevät liikkeelle saatuaan tiedon laukauksista lumituiskussa. He löytävät kolarisuman, jonka Mr. Numbers ja Mr. Wrench junailivat saadakseen Malvon ansaan. Lumituisku peittää osapuolilta näkyvyyden. Malvo saa Mr. Numbersin käsiinsä ja saa häneltä tiedon parivaljakon palkkaajista ennen kuin surmaa tämän. Solverson ja Grimly joutuvat eroon toisistaan ja tuiskussa Grimly ampuu vahingossa Solversonia. Milos palaa samaan kohtaan, mistä löysi rahalaukun vuosia aiemmin ja hautaa lunnasrahat samaan paikkaan uskoen Jumalan antavan nyt hänelle anteeksi. Palatessaan hän löytää henkivartijansa ja poikansa kuolleen oudossa liikenneonnettomuudessa. Bemidjissä Nygaard livahtaa ulos sairaalasta ja piilottaa murha-aseena käytetyn vasaran ja muuta todistusaineistoa veljensä Chazzin asekaappiin. Hän myös piilottaa lataamattoman käsiaseen veljenpoikansa Gordon koulureppuun ennen paluutaan sairaalaan.
7 7 Who Shaves the Barber? Kuka ajaa parturin parran? Scott Winant Noah Hawley 27. toukokuuta 2014 20. marraskuuta 2014 XFO01007
Konstaapeli Grimly murehtii haavoittuneen Solversonin takia. Gordo menee kouluun ja Lester Nygaardin hänen reppuunsa laittama ase tipahtaa lattialle. Tämä saa poliisin tutkimaan Chazz Nygaardin kodin, mistä he löytävät Lesterin sinne viemät raskauttavat todisteet. Lester myöntää uuden tarinan, missä Chazz tappoi Pearl Nygaardin rakastavaisten riidan jälkeen. Nygaard sanoo haavoittuneensa Chazzin ammuttua Thurmanin ja vain yritti suojella veljeään, koska pelkäsi tätä. Nygaard vapautetaan ja Chazz vangitaan. Solverson kyselee kuurolta Mr. Wrench, joka on käsiraudoilla lukittu sänkyyn. Fargon kaupungissa FBI-agentit vahtivat rikollisten firmaa, eivätkä huomaa kun Malvo hyökkää sinne. Hän surmaa 22 ihmistä, koska he juuri lähettivät tappajat (Numbers ja Wrench) hänen peräänsä. Nygaard vikittelee rahanahnetta Hessin leskeä ja lupaa "voidella oikeat kädet" vakuutusyhtiöstä, vaikka tietää kuolleen jättäneen vakuutusmaksuja maksamatta ja vakuutuksen siten mitättömäksi. Palattuaan Bemidjiin Solverson saa kuulla yllätyksekseen että Chazz Nygaard on pidätetty murhista.
8 8 The Heap Hiekanjyviä Scott Winant Noah Hawley 3. kesäkuuta 2014 20. marraskuuta 2014 XFO01008
Lester alkaa siivota taloaan ja heittää kaikki vaimonsa tavarat pois aloittaakseen elämänsä uudestaan. Gina Hess hyökkää poikineen Lesterin toimistoon vaatien vakuutusrahoja ja syyttäen Lesteriä seksin vonkaamisesta. Kuin uutena miehenä Lester voimakkaasti torjuu syytökset ja saa työtoverinsa Linda Parkin ihailun. Solverson palaa töihin ja ei onnistu avaamaan Lester Nygaard-tutkimuksia. Duluthin sairaalassa päästäkseen juttelemaan Mr. Wrenchin kanssa Malvo murhaa vahdissa olleen poliisin. Potilaalle hän kertoo tappaneensa Mr. Numbersin ja antaa käsirautojen avaimen kutsuen tämän etsimään hänet käsiinsä jos hän "yhä on vihainen". Fargossa epäonniset verilöylyä todistaneet FBI-agentit Pepper ja Budge alennetaan arkistonhoitajiksi.

Vuotta myöhemmin Grimly on nyt postinjakaja ja naimisissa Solversonin kanssa. Las Vegasissa Nygaard, nyt naimisissa Lindan kanssa, palkitaan pystillä Vuoden Myyntimiehenä. Hotellin baarissa Nygaard näkee yllättäen nyt harmaatukkaisen ja pukinpartaisen Malvon.

9 9 A Fox, a Rabbit, and a Cabbage Kettu, jänis ja kaalinpää Matt Shakman Noah Hawley 10. kesäkuuta 2014 24. marraskuuta 2014 XFO01009
Rohkeasti Nygaard juttelee Malvolle seuraten seuruetta hissiin vaatien Malvoa myöntämään tuntevansa hänet. Sen johdosta Malvo tappaa muut hississä olevat. Malvo kertoo Lesterille näytelleensä hammaslääkäriä päästäkseen todistajiensuojeluohjelman piirissä olleen luokse. Nygaard iskee häntä pystillä ja pakenee vaimonsa kanssa takaisin kotiinsa. Las Vegasin poliisi haluaa kuulla valvontakameroista tunnistettua Lesteriä mahdollisena todistajana ja siksi ottaa yhteyttä Bemidjin poliisiin.Solversonille Lester kieltää nähneensä mitään. Fargossa agentit Budge ja Pepper kuulevat uudesta vihjeestä koskien massamurhaajaa ja matkustavat Bemidjiin jutellakseen Solversonin kanssa. Hänen todisteistaan vaikuttuneina he eivät ota kuuleviin korviinsa poliisipäällikkö Oswaltin pyynnöt jättää juttu sikseen. Postia jakaessaan Grimly huomaa ohiajavan Malvon. Bemidjissä Malvo menee Loun ruokapaikkaan yrittäen löytää Nygaardin mutta epäluuloinen Lou ei jaa tietojaan. Pakoon haluava Nygaard järjestää lennot Acapulcoon. He pysähtyvät toimistolla, mutta peläten että Malvo väijyisi häntä siellä, Lester saa vaimonsa menemään sijastaan käyttäen hänen talvitakkiaan. Hän katselee kauhuissaan, kun Malvo ampuu Lindan. Poistuessaan Malvo katsoo Nygaardin autoa, mutta Lester piiloutuu.
10 10 Morton’s Fork Kahden tulen välissä Matt Shakman Noah Hawley 17. kesäkuuta 2014 24. marraskuuta 2014 XFO01010
Heti Lindan murhan jälkeen Nygaard kävelee Loun ruokapaikkaan tilaten ruokaa kahdelle hankkiakseen alibin itselleen. Livahtaen puhelimeen hän soittaa poliisille ääntään muuttaen kertoen laukauksista. Nygaardia kuullaan poliisilaitoksella ruumiin löydyttyä. Lou kertoo Grimlylle epäilevänsä Malvon palanneen Bemidjiin. Grimly näkee auton, jota epäilee Malvon käyttämäksi, mille saa vahvistuksen nähdessään tämän poistuvan. Malvo käy katsomassa käytettyjä autoja ja lähtee koeajolle autolla, joka muistuttaa FBI:n käyttämiä autoja. Oswalt ilmoittaa Solversonille eroavansa. Agentit Pepper ja Budge ajavat Nygaardin kodille tietämättä Malvon seuraavan. Kun Nygaard ei päästä heitä sisälle, he jäävät ulos. Malvo surmaa heidät käyttäen kaappaamaansa autoa syöttinä. Kun Nygaard esittää yrittävänsä soittaa hätänumeroon, Malvo tulee sisälle ja astuu karhunrauta-ansaan, jonka Lester oli virittänyt. Malvo poistuu kämppäänsä hoitamaan luokkaantunutta jalkaansa. Grimly yllättää änet ja ampuu kuoliaaksi. Myöhemmin Grimly näyttää Solversonille Malvon puhelinkeskustelunauhoitukset, mukaan lukien sen, jossa Lester Nygaard tunnustaa surmanneensa vaimonsa. Kaksi viikkoa myöhemmin poliisi saa Nygaardin piiritettyä Glacierin kansallispuistossa Montanassa. Moottorikelkkatakaa-ajon jälkeen Nygaard pakenee jalan heikolle jäälle ja rysähtää jään läpi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]