Fallujan taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fallujan taistelu oli sotatoimien sarja, jossa Irakin joukot ja šiiamiliisit saartoivat irakilaisen Fallujan kaupungin ja valtasivat sen. Jihadistijärjestö Isis valvoi kaupunkia vuonna 2015. Irakin joukot saartoivat Fallujan 2. helmikuuta 2016. Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut ja šiiamiliisit auttoivat armeijaa valtaamaan kaupungin 26. kesäkuuta 2016.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falluja tunnettiin Irakin sodan aikana vuodesta 2003 lähtien kapinakaupunkina, ja siellä käytiin vuonna 2004 edellinen Fallujan taistelu. Irakin joukot hajottivat 30. joulukuuta sunnien vastalauseleirin. Se vihastutti kaupunkilaisia, ja asemiehet hyökkäilivät armeijan partioiden kimppuun. Ensin al-Qaida saapui kaupunkiin. 2. tammikuuta 2014 Isis kaappasi suuren osan Fallujasta ja myös Ramadin. Isis hyökkäsi Fallujassa poliisiasemille ja sotilastukikohtiin. Viisi päivää taistelleet turvajoukot jättivät kaupungin seuraavana päivänä. Irakin armeija piti jonkin aikaa yhä esikaupunkeja hallussaan ja tulitti kaupunkia tykeillään, mutta vetäytyi sitten. Irakin armeija eteni maalis-huhtikuussa 2015 al-Karmahin lähelle ja eteni hieman itse kaupungissa.

Saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fallujan taistelu kartalla.

Irakin armeija hyökkäsi Ramadin ja Fallujan välissä olevalle Khalddiyan saarelle. Armeija valtasi saarella olevat Albu Naisirin ja Albu Shajarin kylät 1. helmikuuta 2016. Seuraavana päivänä Irakin armeija katkaisi Khaldiyan saaren ja Fallujan välisethuoltolinjat. Niinpä Falluja jäi 2. halmikuuta saarroksiin.

Irakin armeija hyökkäsi helmikuun puolivälissä 2016 Fallujan lähelle Al Karmahiin. 18. helmikuuta Fallujan sunnijohtajat kapinoivat. Kapinointi johtui siitä, että eräs Isisin mies oli muiden järjestön julmuuksien lisäksi pahoinpidellyt naista. Niinpä Isis joutui pakenemaan al-Hisbahista. Kapinointi alkoi laantua, kun Isis vastasi siihen joukkopidätyksin.

21. helmikuuta Irakin armeija alkoi tulittaa tykeillä Fallujan esikaupunkeja tukeakseen jäljelle jääneitä kapinoivia sunneja. Mutta samana päivänä Isis surmasi 180 ja kukisti kapinan. 23. helmikuuta Isis otti valvontaansa al Karmahin. 28. helmikuuta šiiamiliisit torjuivat Isisin vastahyökkäyksen al Karmahissa.

Esikaupunkeihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. toukokuuta Irakin armeija ilmoitti kukistavansa Isisin Fallujassa, muun muassa sieltä tulevien terroristien takia. Shiiamiliisit kaappasivat al-Karmahin uudestaan 23. toukokuuta. Pian etenemistä haittasivat sadat tienvarsipommit. Neljä päivää myöhemmin Yhdysvaltojen liittouma iski ilmasta Fallujassa ja lähistöllä oleviin Isisin asemiin. 25. toukokuuta Irakin armeija oli vapauttanut Fallujan itäisiä esikaupunkeja Isisiltä.

Fallujan taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irakin armeija torjui 29. toukokuuta Isisin hyökkäyksen Albu Shajaliin. 30. toukokuuta Irakin armeija liittolaisineen eteni kohti Fallujaa kolmesta suunnasta, mutta kohtasi Isisin ankaraa vastarintaa. Isis uhkasi tappaa kaikki kaupungista pakenevat ja valkoisen lipun heiluttajat. 31. toukokuuta Fallujasta oli päässyt pakenemaan vain 3 000 siviiliä. Etenevä Irakin armeija esti vastahyökkäyksen Fallujassa muun muassa tuhoamalla pommirekat. 1. kesäkuuta Irakin armeija joutui pysähtymään, koska Isis taisteli raivoisasti vastaan. Isis otti kaupungin asukkaita panttivangiksi kaupungin keskustaan.

Irakin armeija eteni 2. kesäkuuta eteläisiin al-Shuhadaan ja al-Nuaimiyanin esikaupunkeihin. 3. kesäkuuta armeija oli jo Shuhadassa, 4. kesäkuuta shiamaliitiat löysivät 6 km pitkän Isisin suoja- ja tavarankuljetus tunnelin Saqlawiyahin kaupungista Fallujan läheltä. 4. kesäkuuta Irakin armeija kaappasi Saqlawiyahin, ja liittouma surmasi pakoon yrittäneet isis-taistelijat ilmasta käsin. 5. kesäkuuta Irakin armeija oli kaapannut melkein koko Fallujan eteläreunan vallatessaan Naymiahin. 8. kesäkuuta armeija valtasi Al-Thaniyan.

10. kesäkuuta Irakin vastarerrorismiyksikkö oli kolmen kilometrin päässä Fallujan keskustasta. Isis hyökkäsi 11. kesäkuuta Fallujan lähellä olleeseen sotilasparakkiin ja surmasi 50 Irakin sotilasta ja shiiojen puolisotilaallisten joukkojen jäsentä, ja tässä itsemurhaiskussa kuoli 12 Isisn taistelijaa. 12. kesäkuuta Irakin armeija ilmoitti saaneensa ensimmäisen turvallisen siviilien pakotien valvontaansa. 13. kesäkuuta Irak pidätti 500 Fallujasta pakenevaa Isis-taistelijaa.

14. kesäkuuta armeija otti Fallujan varuskunta-alueen valvontaansa. 16. kesäkuuta Irakin poliisi otti monia Fallujan alueita ja rakennuksia valvontaansa. Samaan aikaan Isis oli aloittanut joukkopaon. Seuraavana päivänä armeija sai haltuunsa kupungin hallintorakennuksen. 18. kesäkuuta keskussairaala oli hallituksen joukoilla.

19. kesäkuuta Irakin turvajoukot tappoivat 15 Isis-taistelijaa ja ilmaiskut 50. Toisaalta kehtena edellisenä päivänä oli kuollut 300 Irakin sotilasta[1]. Vielä 21. kesäkuuta Irakin armeija oli voittanut vain 30 prosenttia Fallujan Isis-taistelijoista, 22. kesäkuuta Irakin prikaatinkanraali Haider al-Obeidi väitti, että 2 500 Isisin taistelijaa oli kuollut operaatiossa. Seuraavana päivänä Obeidi sanoi, että 90 % Fallujasta oli Irakin joukoilla. Mutta Isis taisteli yhä hajanaisissa taskuissa. Kun Fallujan aarto tiukkeni, se aiheutti kaupungissa nälkää. Vimeiset Isisin taistelijat toimivat Fallujassa Jolanin and Al-Mualeminin kaupunginosissa. Taistelu Fallujasta oli 26. kesäkuuta.

27.-28. kesäkuuta armeija valtasi Isisiltä myös läntiset esikaupungit. 30. kesäkuuta liittouman ja Irakin lentokoneen pommittivat Isisin Fallujasta paenneen saattueen hajalle tappaen 360 Isis-taistelijaa. Samana päivänä liittouma tappoi ainakin 250 Isis-taistelijaa esikaupunkien seudulla.

Ihmisoikeusrikkomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šiiojen miliisit syyllistyivät Fallujan alueella sunnisiviilien pidätyksiin, kidutuksiin ja surmiin[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Battle for Fallujah: More than 300 soldiers killed in two days”.selvennä
  2. Amnesty: Isisin alueilta paenneille siviileille kostetaan Isisin tekoja Kansan Uutiset. 18.10.2016. Viitattu 22.10.2016.