FL Studio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FL Studio
Kehittäjä Image-Line Software
Kehityshistoria
Vakaa versio 20
Tiedot
Ohjelmistotyyppi musiikkiohjelmisto
Alusta Microsoft Windows, iOS, android
Lisenssi yksityinen omistusoikeus

FL Studio (aiemmin tunnettu nimellä Fruity Loops) on digitaalinen audiotyöasema (DAW, engl. Digital Audio Workstation), jota kehittää belgialainen Image-Line. FL Studio tarjoaa graafisen käyttöliittymän ja pattern-pohjaisen musiikkisekvensserin. Ohjelma on saatavana Windowsille, Androidille ja iOS:lle. Image-Line on luvannut ohjelman ostaneille asiakkailleen elinikäiset päivitykset ilmaiseksi[1]. Useat artistit ovat kertoneet käyttävänsä FL Studiota musiikkinsa tuottamiseen, kuten Afrojack[2], Avicii[3], Basshunter[4] ja Madeon[5].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma on muuttunut perusteellisesti alkuajoistaan. Siinä missä alkuperäinen Fruity Loops oli pelkkä rumpukone, nykypäivän FL Studio on monipuolinen virtuaalinen studio. Fruity Loopsin versio 1.0 julkaistiin vuonna 1997[6]. Se oli lähinnä yksinkertainen MIDI-rumpukone, jota ei koskaan varsinaisesti julkaistu. Kehitys jatkui alkuvuoteen 1998, jolloin virallinen version 1.2.7 julkaistiin mutta se oli edelleen vain nelikanavainen midi-ohjelmisto. Ohjelmasta tulikin yllätyksenä erittäin suosittu"image-line.com" />. Fruity Loops muutti nimensä vuonna 2001, koska yhdysvaltalainen yritys Kellogg Company uhkasi haastaa Image-Linen oikeuteen Froot Loops -tavaramerkistä[7]. Nimenmuutos oli kannattava, sillä ihmiset lähestyivät helpommin ohjelmaa studiona[7]. Demoa ladattiin 2010-luvun alussa jopa 30 000 kertaa päivässä, ja se on siten suosituimpia musiikinteko-ohjelmia[7].

Versio FL Studio 20.9.2 julkaistiin maaliskuussa 2022. FL Studio Mobile julkaistiin aluksi iOS:lle vuonna 2011[8] ja Androidille 2013[9] Ohjelmasta tehtiin myös OS X -versio.[10] mutta versiosa 20 se sisältyy pakettiin[11].

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FL Studiossa on kuusi pääikkunaa: Tool Bar, Browser, Channel Window, Mixer, Playlist ja Piano roll. Channel Window toimii sekvensserinä, jolla luodaan patterneja Step Sequencer- ja Piano roll -nimisillä työkaluilla. Patterneja luodaan sampleilla ja virtuaalisilla syntetisaattorilla tai rumpukoneilla. Patterneista luodaan kokonaisuus playlistiin, johon kappale rakennetaan. Playlistiin voidaan lisätä myös suoraan sampleja, esimerkiksi laulua ja ääniefektejä. Samplet, syntetisaattorit ja rumpukoneet voidaan asettaa ulostuloksi haluamalleen kanavalle ja mikseristä voidaan säätää erikseen kanavien taajuuksia, äänenvoimakkuutta tai asettaa kanavalle efektejä, kuten kaikua ja basson korostusta[12]. Perusominaisuuksiin kuuluu myös äänen nauhoittaminen, midiohjattavuus – jolloin esimerkiksi pianoa voidaan käyttää sovelluksen ohjaamiseen USB-johdon kautta – ja automatisointi[13]. Uusimissa versioissa huomattavia uudistuksia ovat olleet perfomance mode, joka mahdollistaa FL Studion käyttämisen live-esiintymiseen, tuki kosketusnäytölle, sekä tuki 64-bittisille plugineille.lähde?

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FL Studiolla on useita eri versioita, kuten ilmainen kokeiluversio, jossa käyttäjä pystyy käyttämään kaikkia ominaisuuksia ohjelmassa ja tallentamaan projektinsa, mutta sen avaamiseksi on ostettava lisenssi[14] Fruity Edition, joka on kuin demoversio mutta jolla kuitenkin voi päästä esimakuun ohjelmasta Producer Edition, joka on Imagine Linen mukaan suosituin ja joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden esimerkiksi äänitykseen ja Edison-lisäosan ja Sytrus-syntetisaattorin käyttöön. On myös versio Signature Bundle, joka on hieman Producer-versiota kehittyneempi, varsinkin miksaamisen osalta ja All Plugins Bundle, joka mahdollistaa kaikkien FL Studion mukana tulevien lisäosien käytön. Kokoversioon kuuluvat myös erikoissyntetisaattorit Sakura, Harmor ja Morphine.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Image-line.com (englanniksi)
 2. image-line.com (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 3. image-line.com (englanniksi)
 4. Basshunter image-line.com (englanniksi)
 5. image-line.com (englanniksi)
 6. History image-line.com. Viitattu 18.7.2022 (englanniksi)
 7. a b c IL History Image-line.com. Viitattu 18.7.2022 (Arkistoitu lähde) (englanniksi)
 8. History image-line.com. Viitattu 18.7.2022 (englanniksi)
 9. FL Studio Mobile now on Android! image-line.com. Viitattu 18.7.2022 (Arkistoitu lähde) (englanniksi)
 10. FL Studio macOS / OS X Beta image-line.com. Viitattu 4.9.2013. (englanniksi)
 11. Image Line Releases FL Studio 20 With Native Mac Support Macprovideo, viitattu 18.7.2022 (englanniksi)
 12. image-line.com (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 13. image-line.com (englanniksi)
 14. What's FL Studio TRIAL mode? image-line.com viitattu 18.7.2022

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]